TIRNAK MANTARI NASIL GEÇER? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Tırnak hastalığı denildiğinde ve tırnakta deformasyon durumlarında ilk akla gelen hastalık tırnak mantarıdır.  Çünkü tırnakta yaşanan rahatsızlıkların %60lık kısmını tırnak mantarı oluşturmaktadır. Ve tedavi edilmediği durumlarda tırnak kayıplarına neden olmaktadır.

Günümüz koşullarında uzun süreli iş saatleri nedeniyle ayakların gün içinde çok uzun süre ayakkabı içerisinde kalması ve bunun sonucu terleyip nemli kalması nedeniyle tırnak mantarı çok sık yaşanan şikayetler arasındadır.
TIRNAK MANTARI NASIL GEÇER? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Bulaşıcı bir hastalık olan tırnak mantarı öncelikle yukarıda bahsettiğim gibi terleme sonucu nemlenme, ıslak kalma, dar ayakkabı giyme ya da uzun süre aynı ayakkabıyı kullanma gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Bunların dışında bulaşıcı olduğunu belirttiğim hastalık ayağı mantarlı birinin ayakkabısını vs. kullanmak, pedikür ve manikür gibi işlemler sonucunda da bulaşabilmektedir.

Vücut bağışıklık sisteminin güçsüz olması gibi durumlarda yine hastalığa davetiye çıkaran nedenler arasındadır. Ayrıca şeker hastaları, uzun süre antibiyotik ya da kortizon alımı gibi sebepler de tırnak mantarına neden olabilmektedir.

Tırnak mantarı olmamak için neler yapmalıyız,

•    Ayaklarınızın ve tırnaklarınızın bakımına ve temizliğine özen gösterin. Islak ve nemli asla bırakmayın.

•    Başkalarıyla malzeme paylaşımı yapmayın. •    Ayaklarınızda herhangi bir enfeksiyon var ise ayaklarınıza dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.

•    Mantar bulaşmış eşyalarınızı kullanmaktan kaçının.

•    Kirli çoraplarla dolaşmayın.

Tırnak mantarı tedavisi

Uzun soluklu bir tedavi süreci olan hastalıkta bir doktora gidip hastalığın teşhisi ve sonrasında kullanılması gereken kremleri doktorunuzun söylediği dozlarda ve saat aralığına uygun olarak kullanmanız gerekmektedir. Ayrıca bazı durumlarda özellikle hastalık çok ilerlemişse ağızdan ilaç alarak da kremler desteklenerek de tedavi süreci devam ettirilmektedir.

Ayrıca ilaçla tedavi dışında mantarı geçirmek için doğal tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bunlardan hatta en yaygın olanı tırnağın kınalanmasıdır. Bunun dışında ısırgan otunun haşlanarak elde edilen lapanın ayağa sürülüp on dakika bekletilip durulanması da bu anlamda olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Ayrıca yine sirkeli suda ayak bekletmek de tırnak mantarına karşı olumlu sonuç almanızı sağlayacaktır. Yine çay ağacı yağı ve loğusa otu özü de bilinen doğal tırnak mantarı tedavileri arasındadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar