Beyni Çalıştırmanın Yolları Nelerdir?

İnsan beyni oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Tüm vücut işlemleri de beyin tarafından kontrol edilmektedir. Ancak bilim insanları bile beynin işleyiş şeklini tam olarak çözebilmiş değillerdir.
Beyni Çalıştırmanın Yolları Nelerdir?
Buna rağmen sinirbilimciler tarafından yapılan son araştırmaya göre bazı durumların beynin işlevselliğini arttırdığı tespit edilmiştir.

Spor Yapmak Beyni Nasıl Etkiler?

Yapılan araştırmalarda özellikle aerobik sporların beynin işlevselliğini olumlu yönde etkileyerek beyinde bulunan hücre sayısını arttırdığı tespit edilmiştir. Bu sebeple beyin alanında çalışan araştırmacılar günlük olarak ortalama 30 dakika aerobik spor yapılmasını önermektedir. Bu şekilde vücudunuzu geliştirirken aynı zamanda beyninizi de geliştirebilirsiniz.

Beyin Gelişimi İçin Doğru Besini Tercih Edin

Beyin alanında yapılan araştırmalar sonucu bazı besin maddelerinin beyin gelişimini arttırdığı tespit edilmiştir. Bu besinlerin başında polifenol gelmektedir. Polifenol içeren besinler beyinde bulunan yaşlı hücrelerin iyileşmesine katkı sağladığı görülmüştür. Peki beyin sağlığı için hangi besinler tüketilmelidir?

•    Beyin için tüketilebilecek besinlerin başında zeytin ve zeytinyağı gelmektedir. Çünkü zeytin polefinol açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca zeytin yaprağı da aynı özelliğe sahip olduğundan günlük olarak zeytin yaprağı çayı da tüketilebilir.

•    Bir diğer önemli besin ise zerdeçaldır. Zerdeçal tüketen kişilerin hafıza düzeyinin arttığı tespit edilmiştir.

•    Polifenol açısından zengin olan bir diğer ürün ise saf kakaodur. Kakao tüketilirken saf ve işlenmemiş olmamasına dikkat edilmelidir.

•    Omega 3 beyin için en gerekli olan şeylerden birisidir. Vücuttaki omega-3 oranının yetersiz olması hafıza sorunlarına ve öğrenme zorluğuna sebep olabilmektedir. Bu sebeple keten tohumu, chia tohumu ve somon gibi balık türleri düzenli olarak tüketilmelidir.

•    Vücutta gerekli B12 düzeyinin bulunmaması da beyin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu sebeple kan testi yapılarak B12 düzeyi belirlenmeli ve gerekli ise B12 takviyesi alınmalıdır.

Beyin Sağlığı İçin 2 öğün Yemek

Sindirim sistemi vücutta oldukça geniş bir yer kaplayan önemli bir sistemdir. Sindirim işlemi ise uzun sürmekte ve vücudun büyük bir enerjisini tüketmektedir. Yapılan araştırmalarla sık sık yemek tüketiminin hem sindirim hem de sinir sistemini olumsuz etkilediği ortaya konulmuştur. Beyin alanında çalışan araştırmacılar beyin sağlığı için özellikle 2 öğün yemek tüketmeyi ve akşam çok geç saatler de yemek yenilmemesini önermektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar