ÜLSER NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ NASILDIR?

Ülser, mide veya onikiparmak bağırsağı mide asidi ve sindirim sıvıları tarafından oluşan hasar neticesinde ortaya çıkan doku kaybıdır. Oluşan bu doku kaybı asit pepsinin etkisiyle mide içlerine kadar inebilmektedir.
ÜLSER NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ NASILDIR?
Midenin iç kısmının mide asidi ile parçalanması sonucu oluşan hastalık ise mide ülseri olarak bilinmektedir. Mide asidinin oluşumu ve miktarı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Lakin bazı kişilerde mide asidi aşırı derecede gerçekleştirmektedir.

Mide ülseri neden olur?

Midenin iç tarafında mide yapısının bozulmasını engelleyip, mideyi koruyan sert bir tabaka bulunmaktadır. Ülser hastalığının en büyük sebebi” Helicobacter Pylori” olarak bilinen bakteridir. Midenin içinde bulunan bu sert tabakanın delinmesi ve bunun sonucunda mide asidinin aşırı derecede üretimi sonucunda mide korunmasız hale gelir ve bu sayede midede yaralanmalar oluşur.

Mide asidinin aşırı ve düzensiz bir şekilde ortaya çıkması, stres, aşırı sinir, kalp rahatsızlıkları, tedavisini sonuçlanmayan ya da tedavi edilmeyen gastrit rahatsızlığı, karaciğer yetersizliği, sindirimi güç olan gıdaların tüketilmesi, çay, kahve, sigara ve alkolün çok fazla tüketilmesi gibi durumlar mide ülserine neden olmaktadır. Bunların dışında kullanılan ilaçların doğru bir şekilde kullanılmaması da mide ülserine neden olabilmektedir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın ilk olarak ortaya çıkan en büyük belirtisi mide ekşimesi ve mide de meydana gelen ağırlık hissidir. Bu rahatsızlığı olan kişi ağzında sürekli ekşi bir tat ile karşı karşıyadır. Ayrıca bu kişilerin tat alma duygusu rahatsızlığı olmayan kişilere göre hassas değildir. Karın bölgesinin üst tarafında acı ve ağrı hissi oluşmaktadır. Bunlarla birlikte kişinin dilinin renginde koyulaşma görülür.

Hastalık tedavi edilmeyip ilerlediği süreçte kişide yemek yedikten sonra aşırı bir ağrı meydana gelmektedir. Bu ağrıları baş dönmeleri, terleme ve kusma takip eder. Hatta bazı kişilerde kusma esnasında ağızdan kan gelme durumu da yaşanır. Bazı kişilerde de büyük abdest esnasında da aşırı derecede kanama görülür. Hastalık bu seviyeye ulaştığında bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir.

Ülser Tedavisi Nasıldır?

Hastalığın tedavisi özellikle ilk başta fark edilip uygulandığında hiçbir zorluk çıkartmadan yapılmaktadır. Ülser için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi esnasında amaç hastalığa neden olan bakteriyi yok etmek ve mide asidini düzene sokmaktır. Hastalık da ancak son çare olarak ameliyat gerçekleştirilmektedir. Genel olarak ilaçlı tedavi uygulanır. Bunun dışında stresten uzak durup morali yüksek tutmak hastalığın tedavisi için çok önemlidir. Ayrıca yemek saatlerini geçirmemek, istirahat etmek, bağırsakların düzenli çalışmasını kontrol altında tutmak gerekirse bu konuda destek almak çok önemlidir. Son olarak kahve, sigara ve alkol tüketimini azaltmak hatta mümkünse hiç içmemek hastalığın tedavisi hızlandırmak açısından oldukça önemlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar