SARI HUMMA NEDİR? NASIL BULAŞIR?

Sarıhumma hastalığına bir RNA virüsü olan eklem bacaklı bir sineğin tükürüğünde bulunan virüsün deri yoluna aktarılması ile bulaşan; bulaşan kişide ağır karaciğer hastalıklarına hatta kanamalı ateşli hastalığa kadar sebebiyet veren bir virüstür. Bu tür sinekler özellikle Güney Amerika da ve Afrika da yaşarlar. Enfeksiyonla birlikte virüs hızlı bir şekilde çoğalır ve vücudun her tarafına yayılır.
SARI HUMMA NEDİR? NASIL BULAŞIR?
Hastalığın sarıhumma olarak adlandırılmasının sebebi bazı hastalarda sarılık görülmesine sebep olur.

Hastalık sivrisinek tarafından ısırıldıktan en geç 1 hafta içerisinde belirtileri başlar. Hastalığın belirtilerine gelince ateş, üşüme, kas ağrıları, mide bulantısı, kusma, göz sararmasıdır. Sarıhumma teşhisi için detaylı bir muayene ve kan tahlilleri yapmak gereklidir. Bu işlemler için enfeksiyon hastalıkları uzmanının tetkiki gereklidir. Sarıhumma hastalığında özel bir tedavi yoktur.

Hastada su kaybı ve yüksek ateş olduğundan bu durumları engelleme amaçlı tedavi uygulanır. Eğer durum ağırsa işlemler yoğun bakımda gerçekleştirilir. Sarıhumma hastalığında hastanın dinlenmesi ve bol sıvı tüketmesi gereklidir. Hastalığı önlemede etkili yolun aşı olduğu bilindiğinden sarıhumma hastalığının bulaşma riski olduğu şüphelenen ülkelere gidildiği zaman bu aşının yaptırılarak önlem alınmalıdır. Tek doz aşı bile koruyucu özelliktedir.

•    Sarıhumma hastalığı risk olan ülkelere seyahat yapılması durumunda mutlaka aşı önlemi alınmalıdır.

•    Sarıhumma hastalığı tropikal bölgelerde görülür.

•    Sarıhumma hastalığı en geç 1 hafta içerisinde belirtilerini göstermeye başlar.

•    Sarıhumma hastalığı tedavi edilebildiği gibi geç kalındığı takdirde ölümle sonuçlanır.

Sarı Humma Hastalığı Komplikasyonları

Sarıhumma beyin iltihabına, hormon bozukluklara, kalp yetmezliğine, akciğerde ödeme, nörolojik bulgulara neden olur.

Sarı Humma Hastalığı Tedavisi

Tedavide öncelikle damardan verilen ilaçlar söz konusudur. Eğer hastalığın ilk günlerinde teşhis söz konusu ise başarılı olunur ancak beyin hasar görmüş bir şekilde ise ölüm oranı yüksek seviyelerdedir.
Enfeksiyonla birlikte ısırılan kişide organ problemleri başlar.

Böbrekler ve karaciğerler ilk zarar gören organlardır. Karaciğerde yaşanan sorunlar ilk olarak sarılığa sebep olur. Böbrekler etkilenince de idrara çıkmada problemler başlar. Sonrası çok daha hızlı gelişir. Kusma, hızlı kilo verme, organların birer birer iflası ve ölüm olarak aşama - aşama ilerler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar