MİDE GAZI NEDEN OLUR? MİDE GAZI NASIL ÇIKARILIR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Mide gazının oluşması normal bir durum olmakla beraber gaz çıkarmak başkalarının yanında hoş karşılanmaktadır. Her insanda gaz oluşması doğal olmaktadır.
MİDE GAZI NEDEN OLUR? MİDE GAZI NASIL ÇIKARILIR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Mide gazının bileşenlerini şu şekilde sıralayabiliriz. Nitrojen, oksijen, karbondioksit, hidrojen, metan gazı mevcuttur. Yiyeceklerin parçalanma işlemi sırasında mide içerisinde gaz oluşmaktadır. Ayrıca yemek yerken ağzımız yoluyla da hava yutmaktayız ve sıvı içerken de hava yutmaktayız.

Karbonhidrat içeren besinlerin gaz oluşumunda çok etkili olduğu bilinmektedir. Laktoza yüksek derecede hassaslık gösteren bünyelerde süt içeriğine ait gıdaların gaz oluşturması gözlenmektedir.

Çölyak hastalığı olarak bilinmekte olan imce bağırsak hastalığı da gaz oluşumuna sebep olmaktadır. Gaz çıkarıldığında aşırı olduğu kanaatine varan kişilerin yapılacak teşhislerde bilmediği hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.

Bu nedenle aşırı gaz salınımı şikayeti olan kişilerin hekime başvurmaları gerekmektedir. Kalın bağırsak rahatsızlıkları arasında olan huzursuz bağırsak sendromu, gaz oluşturmaktadır. Mide ve bağırsaklardaki faydalı bakteriler ölür ise bu durum da gaz oluşturmaktadır.

Bazı yiyecekler sağlık için faydalı olsa bile gaz oluşturmaktadırlar, örnek vermek gerekirse lifli gıdalar bunların arasında yer almaktadır. Dengesiz besin almak ta gaz oluşuma bir sebeptir. Yapay tatlandırıcıların da gaz oluşturduğu bilinmektedir. Stres mide gazı ve şişkinliğine neden olmaktadır.

Tedavi Nasıl Yapılır

Mide gazına neyin sebep olduğunu araştırarak tedavi yoluna gitmek mümkündür. Gün içerisinde büyük rahatsızlara neden olan gaz birikmesi olması gerekende fazla ise hekime başvurulduğunda gerekli araştırmalar ve testler yapılarak teşhis yoluna gidilmektedir.

Örneğin, çölyak hastalığı nedeni ile gaz sorunu yaşadığınız sonucuna varılır ise çölyak hastalığının tedavisine geçilecektir. Önemli olan bir çok hastalıkta olduğu gibi rahatsızlığın sebebinin doğru teşhis edilmesidir. Eğer laktoza karşı hassasiyetiniz olduğu belirlenirse süt ve süt ürünleri içeren gıdalardan uzak durarak daha kaliteli bir hayat yaşamaya devam edebilirsiniz.

Özellikle sosyal hayatta gaz salınımı ihtiyacını olması gerekenden fazla yaşayan kişiler zorluk çekmektedirler ve kişilerin başarılı olmasını bile engelleyebilmektedir. Gaz salınımı ihtiyacını olması gerekenden fazla hisseden kişiler düzenli beslenmiyor ise sebep dengesiz beslenme ise kişiye hekim tarafından verilecek diyet listesi ile bu sorun çözüme ulaşmaktadır.

Hekim gıda töleransı testleri ile sebebin hangi yiyecekler olduğunu belirleyecektir. İnsanların farklı gıdalara hassasiyeti olabilmektedir. Mide asidi eksikliği sebebi ile gıdalar mide içerisinde mayalanmaktadır ve sonucunda gaz oluşturmaktadır. Sebep bu ise mide asidi dengeleyici ilaçlar ile tedavi yoluna gidilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar