Deprem Anında Ne Yapmalıyız

Deprem anında neler yapmalıyız,Deprem anında yapılması gerekenler
Deprem anında ne yapacağımızı halen bir çoğumuz bilmiyor.Bilenler ise tedbir almıyor böyle bir insanımız var bizim.Size başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum.Deprem oluyor bunu ben farkettim bina beşik gibi sallanıyor çalıştığım iş yerinde hemen arkadaşları uyardım deprem oluyor binayı boşaltın diyerek herkes suratıma bakıyor kimse gururuna yada erkekliğine sığdıramıyor kaçmayı yani anlıcanız 10 saniye sonra bina yıkılsa herkez binanın içinde kalacak ama bilinçli ve eğitimli bir millet olsak deprem esnasında ne yapacağımızı biliriz.Şimdi akut un bizlere deprem anında ne yapmamız gerektiğini anlattığı yazıyı okuyalım bilinçlenelim.
Herkezin deprem anında yapması gerekenleri akut bizlere bu eğitimle anlatıyor.
1. Kendinizi korumak için odanın iç köşesine yani camdan uzak köşeye büzülerek, yan yatmamız ya da çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi bir beyaz eşyanın yanına büzülerek yatmamız gerekmektedir. Buzdolabı da devrilebilir, o yüzden ona yaklaşmamak daha doğru olacaktır. Önceden kitap doldurup sardığınız bir sandık da koruyucu olabilir. Onun yanına sığınabilirsiniz.
2. Pencereden ve devrilecek ağır eşyalardan uzak durmalısınız. Pencere camları kırılabilir ve devrilen şeyler size çarpabilir.
 3. Şöminelerden, ocaklardan ve sobalardan uzaklaşmalısınız.
4. Deprem anında okuldaysanız, sıraların yanına büzülerek yan yatmalı ve çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirmeliyiz.
 5. Deprem anında yataktaysanız, hemen yatağınızın yanına büzülerek yan yatmalı ve başınızı korumalısınız.
 6. Deprem anında dışarıdaysanız, yapılardan olabildiğince uzak durmalı, diz çökerek başınızı korumalısınız.
 7. Deprem anında dışarıdaysanız, direklerden, ağaçlardan ve binalardan uzak durmalısınız çünkü yıkılabilirler.
 
8. Deniz kıyısındaysanız hemen uzaklaşmalısınız çünkü bazı depremler dalga yaratabilir.
9. Açık alanda bulunmanız her zaman daha iyidir. Ancak yamaçlardan, taş ve kaya düşebilecek alanlardan uzaklaşmalısınız.
Akut
Şimdi daha bilinçli ve deprem anında ne yapmamız gerektiğini umarım anlamış olduk inşaallah deprem olmazda bizde bunları yapmaya gerek duymayız.
Akutun bizler için http://www.hurriyetaile.com a eğitim amaçlı verdiği yazıyı okudunuz.
Zelzele, ve Deprem duası
Okunuşu: “Allahümmâğfezni min beyni yedeyye ve min halfi ve an yemini ve an şimâlî ve min fevkî ve eûzü biazametike en uğtâle tahtî.
Manası: Allahım, önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan, üstümden ve altımdan gelebilecek, afetlerden (zelzele gibi) felaketlerden azametine sığınırım.
Açıklama: Yüze Peygamberimizin öğretmiş olduğu bu duayı okumuş olan kimse, altı cihetten (önünden, arkasından, sağından, solundan, üstünden ve altından) gelebilecek felaketlerden, bela ve kazalardan Allah’ın yüce kudret ve azametine sığınmış olur. Kişinin dua okuması, Cenab-ı Allah’tan yardım talep etmesi demektir. Çünkü insan ancak Allah’ın koruması ile bu afetlerden, bela ve kazalardan sağ salim selamete erebilir demek olur vesselam.

Yorumlar

Popüler Yayınlar