Toy Kuşları Özellikleri Nelerdir?

Toy kuşları hızlıca nesli tükenen ürkek olan bir kuş türüdür. Geniş alanlarda yaşasalar da birçok alanda nesli tükenmiştir. Bu kuş türünün tükenmesin en büyük nedeni ise bilinçsizce avlanmasıdır. Toy kuşları genellikle bataklık kenarlarında ve ekili tarlalarda yaşarlar.
Toy Kuşları Özellikleri Nelerdir?
Uçabilen en büyük ve ağır kuş türüdür. Boyları 75 ve 105 cm arasında değişir ve 8 ile 18 kilo arasında değişir. Göçmen olarak yaşayan toy kuşları yeşil bitkiler, tohum ve böcek yiyerek beslenir. Çok büyük ve bir kuş türü olduğu için hızlı uçamazlar.

Kahverengi tüylere sahiptir ve uzun bacaklı kısa gagalıdırlar. Kanatlarını açtıklarında grimsi beyaz renk alır. Erkek toy kuşların kanatların açık olduğunda boyu 260 cm’dir. Kuluçka süreleri 20 veya 30 gündür ve en fazla 3 veya 4 yumurta yumurtlarlar. Toy kuşları çok nadir zamanlarda öterler ve sesleri çok yakın mesafede duyulur.

Toy Kuşlarının Yaşamı 

Toy kuşları deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte de olabilir. Genellikle tahıl ekili tarlalarda yuva yaparlar. Yuvaların çevresinin boş olması yiyeceklerini ve yuvaların korunması açısından çok önemlidir. Toy kuşların düzensiz şekilde göç etmelerin nedeni ise fazla yağış alan yerlerde yâda çok kurak olan bölgelerde yaşamamalarıdır.

Toy kuşların çiftleşmek için kur yaptıklarında rahatsız edilmeleri üremelerini olumsuz yönde etkiler. Toy kuşları kendilerini korumak için ilginç yöntemle kendini tehlikelerden savunurlar. Tehlikeli zamanda kendisine saldıran kuşların yüzüne pisleyerek kuşların düşmesini sağlarlar. Toy kuşların çok kilolu ve iri olması yürüyüşleri ve uçmaları çok ağır olduğu için sürü halinde yaşadıkları zamanda kuşların bir kısmı gözcülük yaparken bir kısmı da beslenir. Beslenme şekilleri kazlara benzemektedir.

Toy Kuşların Neslinin Tükenmesi Sebebi Nedir? 

Toy kuşların etleri çok lezzetli olduğu için avcılar tarafından bilinçsizce avlanırlar. Bazen de avcılardan kaçarken elektrik tellerine takılıp da ölürler. Toy kuşları için en büyük tehlike ise yaşam alanlarının yok edilmesidir. Bozkır alanların sürülmesi, yoğun olarak otlatma, ağaçlandırma yapmak, yol çalışmaları ve sulama toy kuşların uygun yaşam alanların ve üreme alanlarının bölünmesine neden olmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar