PİSA KULESİ NEREDE? PİSA KULESİ HAKKINDA KISA BİLGİ

Bugün sizlere İtalya denildiğinde pek çok kişinin aklına gelen eğriliği dolayısıyla dikkatleri üzerine toplayan Pisa kulesi hakkında kısaca bilgi vermeye başlayacağım. İtalya’nın güneyinde yer alan Pisa şehrinde “Mucizeler meydanı “anlamına gelen Piazza dei Miracoli’de yer almaktadır. Meydan aynı zamanda Cumhuriyet meydanı olarak da geçmektedir.  Kulenin bu kadar meşhur olmasının nedeni mimari özellikleri değil herkesi şaşırtan adeta yıkılacak gibi duran eğik halidir. Hatta bu eğiklik fotoğraflara bile konu olmuş bu durumda Pisa kulesinin daha da ünlenmesine neden olmuştur.
PİSA KULESİ NEREDE? PİSA KULESİ HAKKINDA KISA BİLGİ
Çan kulesi olarak yapılan kulenin yüksekliği 60 metre civarındadır. Kule sekiz kattan oluşmaktadır. Kulenin içinde yedi tane çan bulunmaktadır. Ve bu çanların her biri farklı nota çalmaktadır. İç çapı 7,368 metre olan kulenin dış çapı ise 15,484 metredir. Ağırlığı 14500 ton olan kulenin eğimi dik durumdayken 3,97 derece olarak kabul edilmektedir. Kulenin tepesine çıkabilmek için 294 basamak çıkmanız gerekmektedir. Ama eğer gücünüz yeter ve kulenin tepesine çıkmayı başarırsanız muhteşem bir manzara sizi beklemektedir. Bu durumu İstanbul’da bulunan tarihi Galata Kulesinin tepesine çıkmak gibi düşünebilirsiniz.

Şimdi gelelim bu eğikliği ile dünyanın dikkatini çeken kulenin hikayesine,

Yukarıda da söz ettiğim gibi çan kulesi olarak düşünülüp tasarlanmış kule Babil kulesinden esinlenilerek yapılmıştır. Kulenin inşaatına ilk olarak 1173 yılında başlanmıştır. İlk iki katı eğik olmayan kule üçüncü kattan itibaren eğilmeye başlar. Kulenin ilk olarak eğik olduğu 1185 yılında fark edilmiştir. Bunun ardından kulenin eğikliğini düzeltmek için birçok yola başvurulsa da başarılı olunamaz. Kulenin inşaatına Floransa ile çıkan savaş nedeniyle ara verilmiş. Fakat bu arada kule eğilmeye devam etmiştir. Savaş bittikten sonra kulenin inşaatına tekrardan devam edilmiş ama eğilmesine bir çözüm bulunamamıştır. Daha sonra 1284 yılında çıkan başka bir savaş yüzünden tekrar duran kule inşaatı savaş sonrasında tekrar devam ederek 1370 yılında 60 metreye ulaştırılarak bitirilmiştir. Fakat kulenin eğik olması engellenememiştir.

Kulenin eğikliği bu konuda uzman olmuş pek çok kişinin dikkatini çekmiş ve bu konuda araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmaların sonunda kulenin eğilmesinin nedeninin kuleyi yapmak için kullanılan toprağın elverişsiz olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Kulenin temelini yapmak için kullanılan toprağın büyük bir bölümünü kireç ve mermer oluşturmaktadır. Yuvarlak bir yapıda inşa edilen kule deniz kabukları, ince deniz kumu ve kil üzerine temel atılmıştır. Ve kulenin bu yapısı aşağıya doğru batmak yerine yana doğru eğilmiştir. Uzmanlara göre bu eğimin sebebi de kulenin daha öncede bahsettiğim 14500 tonluk ağırlığıdır.

Kulenin iyice eğilip yıkılmaması için birçok yenileme çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalardan en büyüğü 1993 yılında yapılmıştır. Kuleye bu müdahale sırasın da yeni ağırlıklar eklenerek eğimi 4,47 dereceden 4,10 metreye geri getirilmiştir. Daha sonraki yıllarda yapılan yeni müdahaleler sonucunda kulenin eğimi 3,99 dereceye sabitlenmiş durumdadır. Ve uzmanlara göre kulenin sabitlenen eğimi sayesinde en az bir üç yüzyıl daha yıllara meydan okuyarak ayakta kalacağı ve görenleri kendisine hayran bırakacağı yönündedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar