Keklik Kuşunun Özellikleri Nelerdir?

Sülüngiller familyasından olan keklik, genelde ova ve ormanlarda toplu bir halde yaşayan av kuşlarıdır. Bıldırcın kuşlarından daha büyük olan keklik hayvanı Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yaşamaktadır. Keklik hayvanının eti ve yumurtasından faydalanmak için çiftliklerde üretilmeye başlanmıştır.
Keklik Kuşunun Özellikleri Nelerdir?
Kekliğin yumurtası protein bakımından zengin olduğundan sağlık açısından oldukça faydalıdır. Eskiden beri güzelliği ve lezzetli eti sayesinde bilinen keklik hayvanı kaçak avcılık ve yanlış yapılan avlanma sonucunda sayıları gün geçtikçe azalmaktadır. Bu nedenle keklikler, bakanlık tarafından özel önlemlerle koruma altına alınmış ve av kısıtlaması gelmiştir.

Türkiye'de Alamut, Nazilli ile Durusu bölgelerinde özel avlaklar kurulmuştur. Kurulan bu avlaklarda keklikler yetiştirilmiştir. En bilinen keklik türleri ise kınalı keklik, bambu keklik, çil keklik ve kırmızı başlıklı kekliktir.

Keklik Kuşu Yapısal Özellikleri

Keklik, gagası ile ayakları kırmızı olan, lezzetli eti ile bilinen bir kuş türüdür. Ortalama olarak 15-20 yıllık bir ömrü vardır. Göçmen olmayan keklik kuşları, ömürlerini hep aynı alanda geçirirler. Ötüşleri çok beğenilen keklik kuşlarının boyları 26 ile 35 santimetre arasında değişir. Ovalarda yaşayan kekliklerin göğüs kısmında, at nalına benzer kahverengi bir leke vardır. Sırt bölgeleri sarımsı kahve olan kekliklerin yanak ve gerdanları da pas rengidir.

Kanatları ise beyaz renklidir. Keklik kuşlarının gövdesi ağır olduğu için bayır aşağı hızlı bir şekilde uçarlar. Kurtçuk ve bitki taneleri ile beslenen bu hayvanlar ürkütülmedikleri zaman tavuklar gibi eşelenerek karınlarını doyururlar. Tehlikeli durumlarda kanatlarını sert bir biçimde çırparlar ve hızla uzaklaşırlar. Etleri lezzetli olan keklik kuşlarını, avcılar dışında yırtıcı kuşlar, tilki ve çakal gibi hayvanlarda avlamaktadır. Keklik kuşları sürü halinde yaşarlar. Böylece aralarında en yaşlı olan sürüyü yönetir.

Kekliklerin Üreme ve Çiftleşme Özellikleri

Kekliklerin üreme zamanı mart ayından temmuz ayına kadar devam eder. Dişi keklikler, yumurtladıkları 12-15 yumurta üzerinde kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresi de 25 gündür. Dişi keklikler yavruları ile çok fazla ilgilenirler. Yavrular ergenlik döneminde de anne ve babasıyla yaşarlar. Yavrular yumurtadan çıktıktan 2 hafta sonra uçmaya başlarlar. Tehlike olduğunda erkek keklik, dişi kekliği ve yavruları korur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar