Göz Yaşının Faydaları Nelerdir?

İnsanlar hayatı boyunca zamanla mutlu ya da üzüntülü anlarında ağlarlar ve gözlerinden damla damla yaşlar dökülür. Bu durum insanlarda var olan duygusal gözyaşıdır ve insani bir durumdur. Ancak hayvanlarda da zaman zaman gözyaşı görülebilir.
Göz Yaşının Faydaları Nelerdir?
Fakat onların üzüntü ya da sevinç gibi duygusal halleri yoktur. Buna bağlı olarak da gözyaşının ağlama sonucunda ortaya çıkan bir sıvı olmadığını söylememiz daha doğru olacaktır. Gözyaşı aslında duygusal halleri belirtmek için akan bir sıvı değildir. Gözyaşı gözün ürettiği bir sıvıdır ve göz sağlığı için çok önemli bir sıvıdır.

Gerek insanlarda, gerekse de hayvanlarda bulunan ve en önemli organlardan birisi olan gözlerin sürekli nemli kalması gerekir. Dolayısı ile gözyaşı da gözleri nemli tutmada en elzem sıvılardan birisidir. Gözyaşı bezleri tarafından üretilir.

Göz Yaşı Nasıl Oluşur?

Gözlerin içindeki göz merceğini temizlemek için güzün ürettiği sıvıya gözyaşı denilmektedir. Gözyaşı sayesinde gözlere giden kirpik, toz, çöp ve kir gibi dış etkenlerde gözlerin mercekleri korunur.

Sağlıklı bir göz ağlasanız da ağlamazsanız da günde 300 ml gözyaşı üretir. Yani gözyaşı yalnızca ağlamaya mahsus bir sıvı değildir. Ayrıca gözyaşı, göz sağlığını ve bazı enfeksiyonları engelleyen birçok madde ve protein üretir. Göz küresinin nemli kalması için çok önemlidir.

İnsanlarda 3 çeşit gözyaşı bulunmaktadır. Bazal gözyaşı refleks gözyaşı ve ruhsal gözyaşıdır. Bazal gözyaşı dediğimiz gözyaşı çeşidi, gözlerde sürekli bulunan  göz sıvısıdır ve gözü beslemede korumada ve kayganlaştırma da görevlidir.

Refleks dediğimiz gözyaşı çeşidi ise gözleri rüzgâr, toz, duman ve soğan acısı gibi dışarıdan gelen etkenlerden korumak için salgılanan sıvıdır. Refleks gözyaşı, Bazal gözyaşına göre kimyasal açıdan oldukça farklıdır. Ruhsal gözyaşı ise günlük hayatta yaşadığınız duygusal olaylardan dolayı ağlamakla birlikte oluşur ve diğer gözyaşı çeşitlerine göre daha fazla protein içerir.

Gözyaşı Yararları Nelerdir?

Gözler için faydasını saymakla bitiremediğimiz gözyaşının birkaç faydasının söyle sıralayabiliriz;

1.Göz kuruluğu önler ve gözlerin nemli kalmasını sağlar.
2.Gözlerin ihtiyaç duyduğu oksijen ve proteinleri içerir.
3.Gözlerde pürüzlü olan mikroskobik alanını pürüzsüzleştirir.
4.Gözlerde görüş kalitesini artırır.
5.Ayrıca gözyaşı burun bölgesinin nemli tutar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar