Deprem Nedir, Nasıl Oluşur ve Nasıl Önlenir

Bir Doğal Felaket Deprem: Türk insanının çok aşina olduğu bir kavram olan deprem, yer kabuğunda meydana gelen kırılmaların sebep olduğu titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri yüzeyleri ve yeryüzünü sarsma olayıdır.
Deprem Nedir
Yani deprem bugün görmekte olduğumuz her şeyi yerle bir edebilen bir doğa olayıdır. Bu doğal afetin herhangi bir sabit zamanı yoktur. Hemen her yerde görülebilir. Tabiki yer yüzü şekilleri deprem olma riskini arttırmaktadır. Depremler az öncede bahsetmiş olduğum gibi fay hattında kırıklar meydana getirir. Faylar kayaların yüksek basınç altında kırılmasıyla oluşur.

Gerilme levhaların hareketi sonucunda yerkabuğunun farklı noktalarında meydana gelmektedir. Depremler kayalarda oluşan gerilmenin ani bir harekete neden olacak şekilde yükselmesiyle olmaktadır. Bunların sonucunda kayada ya yeni bir fay oluşur yada kaya fay boyunca kayar.

Gerilmenin tükenmesiyle ortaya büyük bir enerji çıkar. Bu enerji ortaya çıktığı zaman çevresindeki bütün kütleleri titreşim dalgasıyla etkisi altına alır. Bu olay da depremi oluşturmuş olur. 

Depremden korunma yollarına geçecek olursak, ilk başta söylememiz gereken şey depremin değil ihmalkarlığın öldürdüğüdür. Daha sonra yapılacakları saymamız gerekirse ilk önce binalarımızı sağlam zeminler üzerinde inşa etmeliyiz ve evleri depreme karşı sigortalatmalıyız.

Ev içerisinde bulunan güvenli yerleri ağır eşyalardan uzak tutmalıyız. Hayatımızı tehlikeye atacak eşyaları duvara sabitlememeliyiz. Deprem planının hazırlanması gereklidir.

Deprem anından kimlerin neler yapacağı ve nerelerden çıkış yapılacağıyla alakalı bir çalışma yapılması çok isabetli bir karar olmaktadır. Herhangi bir yaralama ve benzeri sıkıntılara karşı ilk yardım eğitimi almamız gerekir.

Deprem anında sigortaları, doğalgazı kapatmak gerektiği için bunların yerlerini önceden öğrenmemiz gerekir. Deprem sırasında bir kaos yaşamamak için aile bireylerimizle önceden buluşma yerinin ayarlaması gerekir. Depremden dolayı oluşabilecek bir yangınla mücadele edebilmek için yangın tüpü bulundurmamız ve aynı zamanda bu aleti kullanmayı öğrenmemiz gerekir.

Yorumlar

  1. Olanla ölene çare yok. Deprem için her ne kadar önlem alınırsa alınsın, Allah'tan geleni engelleyemeyiz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar