Akdut Ve Karadut'un Faydaları Nelerdir

(Beyazdut)Akdut'un ve Karadut'un Sağlığımız İçin Ne Gibi Faydaları Vardır.Bu Yazımda Dut Hakkında Bilgiler Sizlere Sunulmuştur.
Dutgiller familyasından dır morus cinsine giren 12 ağaç ya da ağaççık türünün genel adıdır.Dut ilkbahar yaz arasında yetişen bir meyvedir.Doğal yetişenden bahsediyorum tabiki organik tercihimiz olmalıdır.
Türleri ve Yetiştiği Yerler
Akdut Çin, karadut İran, kırmızı ya da mordut Kuzey Amerika’nın doğusundan türemedir.
Özellikleri
Akdut, ipek böceklerine yedirmek üzere yaprağı ve ağacı için yetiştirildiği gibi, sarkık dallı olanları park ve bahçelerde dekoratif amaçla da yetiştirilir. 10-15 metre boylarında, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Yaprakları geniş ve yumurtamsıdır. Üst yüzü düzgün, biraz parlak, alt yüzüyse seyrek, kısa tüylüdür. Günümüzde ipekböcekçiliği gerilediğinden dolayı dut ağaçları daha çok meyvesi için ya da dekoratif amaçla yetiştirilmektedir.
Bileşiminde tanen, pektin, şekerler, protein, yağ, lif, demir, kalsiyum C ve B grubu vitaminler bulunur.
Dut taze olarak tüketildiği gibi, pekmez, pestil olarak da tüketilmekte. Karadut, likör ve reçelleri renklendirmek için de kullanılır.
Karadut Şurubu
Karadut şurubunun ekşi bir tadı vardır,ishal gidericidir,ayrıca biraz sulandırılarak boğaz ve dişeti iltihaplarında gargara olarak kullanılır.Bunun için 300 gram karadut 400 gram şekerle şurup yapılır.Karadutun kök ve kabuklarının kabızlık giderici ve kurt düşürücü etkileri vardır.
Kurt Düşürmek İçin Yapmamız Gerekenler
Kurt düşürmek için 15 gram kabuk 250 gram suda kaynatılıp süzülür,sabahları aç karna içilir.
İshal etkisi yaratmak içinse 5-10 gram kabuk yarım litre (2.5 bardak) suda kaynatılır,süzülen su balla tatlandırılarak içilir.
*Şeker hastaları da karadut yapraklarından faydalanması lağzım.Karadutun yapraklaının şeker hastalığını iyileştirici etkisi de vardır.
*Akdutun (Beyaz dut) yapraklarıysa idrar söktürücü, ateş düşürücüdür.Bunun için 50 gram kurutulmuş yaprak 1 litre suda kaynatılır ve günde 3 kez birer bardak içilir.
*Taze yapraklar kanamaları durdurmak için burna ya da kanayan yere tampon yapılır.
*Akdutun sabahları aç karna yenmesi kurt düşürücü etki yapar.
Dutun yararları,genel olarak,modern tıp tarafından da kabul edilmiştir.Gördüğünüz gibi dutun faydaları nekadar çok ve etkili birde bilmediğimiz faydaları nelerdir açaba bol bol dut tüketelim.Aşırıyada kaçmayalım.

Yorumlar

Popüler Yayınlar