Ada Soğanı Özellikleri ve Faydaları

Ada soğanı hakkında bilgiler ve yazdığım kitapdaki bilgilerinde resmini çektim sizlere.
Ada Soğanı Özellikleri

Özellikleri

Zambakğiller familyasındandır.Diğer adları Ak sogan ,Beyaz soğan,Loteşir soğanı ,Ölü
soğanı,Şalgaba,Şalkaba.50-150 cm boylarında çok yıllık otsu bir bitkidir dipten süren eni 2-6 boyu 15-50 cm boylarındaki etli yapraklı mızrak gibidir.

Her soğandan bir sap her sapın ucundan beyaz ve altı parçalı birkaç çiçek çıkar.Mavi eflatun yada pembe çiçekli başka türleri da vardır;ancak bunlar zehirlidir.Yumrular 5-15 çapında iricedir.Adasoğanının anayurdu Akdeniz bölgesidir.

Ülkemizin Ege Akdeniz bölgelerinde yetişir. Taşlık ,kayalık,kumlu ve kurak yerleri sever.bileşiminde şekerler ,glikozitler,organik asitler,tanen müsilaj,saponin,reçine ve storeller bulunur.glikozitlerden tedavide etkili olanı sillaren A dır.Sonbaharda toplanan soğanlar dilim dilim kesildikten sonra kurutulur.Bunları nemden korumak gerekir.Toz haline getirilerek yutulur.

Faydaları
Kalbi güçlendirici ve koruyucu idrar ve balgam söktürücü etkileri vardır.Hafif ve orta kalp yetmezliklerinde yara sağlar.Bir birim adasoğanı iki birim alıç ,üç birim kedi otunun karıştırılıp suda kaynatılması ve 5 dakika dinlendirildikten sonra günde üç kez 15 damla içilmesi kalp ,üre,nefrit,bronşit,zatürre rahatsızlıklarının cinsel isteksizlik şikayetinin geçmesini sağlar.

Taze bitkinin tahriş edici özelliği vardır bu nedenle apseli yere tatbik edilmesi içerdeki apsenin çıkmasına yol açar ancak sürülen yerin tahrişine katlanmak gerekir.

İbn-i Sina (980-1037)adasoğanını dişetlerinin güçlendirilmesi sivilcelerin giderilmesi ve yüze tazelik aşılaması amacıyla önerir.Bu etkileri elde etmek için dişetlerine yada sivilcelere sürülerek ;yüz üzüm sirkesine katılan Adasoğanı ektresiyle yıkanacaktır.

Adasoğanı Sümerlilerden bu yana bilinen ve kullanılan şifalı bir bitkidir.Modern tıbbın da yararlandıgı bitkiler arasındadır;ancak doz aşımından kaçınmak gerekir.

Toz şeklinde 1.5 gramın ,tentür şeklinde 6 gramın ekstre şeklinde 0.5 gramın tentür şeklinde 6 gramın üstü kusma ,bulantı işaretli  zehirlenmelere yol açabilir.Dokdor tavsiyesi olmadan kullanmayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar