TELEVİZYONUN İCADI VE GELİŞİMİ KISACA

Teknolojinin bu kadar hızlı ilerlediği bu dönemde her şeyi artık bu yeni dönemin harikaları üzerine yaşıyoruz. Günümüzde teknolojinin en büyük icatlarından biride Televizyon’dur.

TELEVİZYONUN İCADI, MUCİDİ VE TARİHİ GELİŞİMİ

Televizyon’ un insanoğlunun hayatı üzerinde yeri oldukça büyüktür. Düşünsenize evinizde oturduğunuz yerden dünyanın herhangi bir ülkesinde olup bitenden haberdar olup,dizi ve sinema filmleri, yarışma programları gibi birçok şeyden haberdar oluyoruz.

Peki, bu kadar hayatımıza giren televizyonu kim icat etti?

Aslına bakarsanız televizyonu bir kişi icat etmemiştir. Televizyon ilk olarak 1924 yılında John Logie BAİRD tarafından ilk çalışan örneği somut olarak ortaya konulmuştur. Fakat bu televizyon tamamen mekanik bir sistemle işlemekteydi.
TELEVİZYONUN İCADI VE GELİŞİMİ KISACA
Ve bugün ki lcd ve led tvlerden önceki tüplü televizyonlar için sadece yol gösterici olmuşlardır.
Televizyon asıl olarak yani tüplü (CRT ) olanı 1927 yılında Philo Taylor FARNSWORTH tarafından icat edilmiştir.

JOHN LOGİE BAİRD KİMDİR?

13 Ağustos 1888′de İskoçya’nın Helensburgh kentinde dünyaya gelen John Logie BAİRD hayalini kurduğu sesi ve görüntüyü elektronik olarak taşıma konusunda 1922 yılında çalışmalara başladı.
İlk etapta bir çay kutusu üzerine yerleştirip  “Televisor” diye adlandırdığı, kesilmiş karton, dikiş iğnesi ve bisküvi kutusundan yaptığı düzeneği çalıştırmayı başararak ekrana surat görüntüsünü getirir. Böylece 25 haziran 1925 tarihinde ilk televizyon patenti alınmış olur.

Bu sayede 1929 yılında ilk televizyon istasyonu hayata başlar.İlk etapta sınırlı bir yayın yapsada daha sonra 1930 yılında BBc televizyonu Amerika ve İngiltere‘de resmen yayın yapmaya başlar. İlk olrak aiki yayın halinde başlayan program önce haber ardından müzük yayını veriyordu. John Logie BAİRD, 14 Haziran 1946 yılında hayatını kaybetsede televizyonun mucitlerinden birisi olarak hafızalarda yer etmeyi başarmıştır.

TELEVİZYON MUCİDİNİN HAYATI; PHİLO TAYLOR FARNSWORTH KİMDİR?

19 Ağustos 1906 yılında ABD’nin Utah kentinde dünyaya gelen Philo Taylor FARNSWORTH elektriğe olan merakı yüzünden ilk başta evde olan kablolu elektrik sistemi çekti ve çamaşır makinesinin elle dönen bölümüne bir elektrik motoru yerleştirip çalışmasını sağlamıştır.

Elektriğe olan merakı onu yeni icatlar yapmaya yöneltmiş bu sayede eyalet dışı ilk telefon görüşmesini gerçekleştirmiştir.Ardından tamamen elektronik bir televizyon icat etmek için araştırmalara başlamıştır.Bunun üzerine Image elektronik bir televizyon hayalini gerçekleştirmek üzere sıkı bir çalışma yürüttü ve Farnsworth’un Image Dissector kamera tüpü 1927 yılında ilk görüntüsünü aktarmayı başardı.

Fakat yapılan ilk televizyon hala mekanik parçalar barındırsada Farnsworth 1929 yılında buna da bir çözüm bularak içerisinde mekanik parça barındırmayan televizyonu icad etti. Philo Taylor Farnsworth bu büyük icadının patentini 1930 yılında aldı. Yani ondört yaşında başlayan çalışmalar yirmi yaşında son bularak televizyonun bugünki haline almasına çok büyük katkı sağlamıştır. Bu yüzden günümüzde kullanılan televizyonun mucidi Philo Taylor FARNSWORTH olarak kabul edilmektedir.

Televizyonun Gelişimi

7 Eylül 1927 tarihinde Philo FARNSWORTH’ün laboratuvarında ilk tüplü televizyonu icat etmesinin ardından 1936 yılında İngilterede Isaac Shoenberg 405 satır görüntü aktarımı sağlayan bir cihaz bulması ile devam etmiştir. Bu gelişme 1944 yılında Sovyetler Birliği’nde 625 satırlık görüntü aktaran cihaz bulunmasıyla devam etmiş ve satır sayısı yıldan yıla artarak devam etmiştir. İkinci Dünya savaşından sonra televizyon yayınları daha düzenli hale gelmeye başlamış ve renkli televizyonların icadı ile gelişim daha da hızlanarak artmıştır. Günümüzde artık televizyon android işletim sistemine kavuşmuş internete bile bağlanır hale gelmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar