PİRAMİTLER NASIL İNŞA EDİLDİ?

Piramitler yaklaşık olarak MÖ 2500’lü yıllarda inşa edildiği ilgili tarihçiler tarafından düşünülmektedir. Kulağa çok eski bir tarih gibi gelebilir. Fakat bu devirlerde Anadolu ve Mezopotamya topraklarında devletler kurulmaya başlanmıştı.
PİRAMİTLER NASIL İNŞA EDİLDİ?
Üst üste koyulan ve tanesi yaklaşık olarak birkaç tonu bulan milyonlarca kireç taşı ile yapılan piramitler, firavunların mezarı olarak kullanılıyordu.

Tonlarca ağırlıktaki taşlar nasıl işlendi?
Kaya bloklarının tanesi yaklaşık olarak iki buçuk ton ağırlığındaydı. Fakat piramitlerin yerleri kesinlikle şans eseri olarak belirlenmedi. Her piramittin yakınında mutlaka kireç taşı kaynağı mevcuttu.

İşçiler iki buçuk ton ağırlığındaki kaya parçalarını kızaklara yüklüyor ve daha sonrasında kızaklarla piramidin yanına çekerek yerlerine özenle yerleştiriyorlardı. Piramit yapımında birçok kazanın yaşandığı çeşitli bulgularla kanıtlandı.

Piramitlerin inşası için ne kadar insan çalışıyordu?

Piramitler ile ilgili günümüzde birçok tahmin yürütülmektedir. Piramitler ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda piramit inşalarında yaklaşık olarak on bin insanın faaliyet gösterdiği düşünülmektedir. Fakat bilim adamları ellerinde net bir kanıt bulunmadığından bu durum karşısında sessiz kalmayı tercih etti.

Çeşitli kazı çalışmaları sonucunda bulunan bulgular ile konuyla ilgili daha somut delillere ulaşıldı. Taşları istenilen konuma çıkarmak için yaklaşık olarak bin iki yüz insan yeterliydi. Taşların her birini yaklaşık olarak yirmi insan çekebiliyordu. Bilinenin aksine inşaatta çalışan insanlar köle değillerdi. Bu bilgi çeşitli bulgular ile kanıtlandı. Piramit inşasında çalışan işçiler emeklerinin karşılığını o dönemdeki para ile alıyorlardı. İşçilerin bazıları ise devlete vergi ödememek için piramit inşasında yer aldığı tahmin ediliyor.

Piramit İnşaat Süreci
En önemli kısım piramittin nereye yapılacağıdır. Bu iş Geometri ve Matematikte ustalaşan Mısırlılar için hiçbir problem teşkil etmiyordu. Piramittin hangi bölgeye uygun olduğu kolaylıkla tespit ediliyordu. Mısırlarlalar iki buçuk tonluk kaya parçalarını yüz kırk metre yukarıya çıkaracak bir alet geliştirmediler. Sadece akıllarını ve bilimi kullanarak birkaç basit yöntem geliştirdiler. Bu taşları yerinden kaldırmak neredeyse imkansızdı.

Taş bloklar kaldırılamıyorsa onların bulunduğu toprak yükseltilebilirdi. Böylece tümsekler yapmaya başladılar. Piramitlerin çevresini topraktan çevrelediler. Çok sayıda insanın kalıtımıyla işler hızlı bir şekilde ilerliyordu. Bir inşaat yaklaşık olarak 15-20 sene sürüyordu. Zaten firavunlar daha ölmeden önce mezarlıklarının yapılması emrini veriyorlardı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar