Kimlerde Kıl Dönmesi Hastalığı Çok Görülür?

Kıl dönmesi kuyruk sokumu kemiğinin üst kısmında sıklıkla görülen, yanlış oturma ve sürtünme ile kılın içeri girmesi sonucu oluşan bir durumdur. Cildin dokusundan içeri giren yabancı cisimler içeride birikmeye başlayarak burada sorun oluşmaya sebep olur.
Kimlerde Kıl Dönmesi Hastalığı Çok Görülür?
Cilt oluşan bu durumu eritmeye çalışsa da, başarılı olamaz ve oluşan sıvıyı dışarı akıtma durumu başlar. Bu da iltihaplanma, apseleşme durumu demektir. Hastada bu dönemde akıntı, makatta ıslaklık ve kaşıntı yaşanmaya başlar. Kıl dönmesi doğuştan değil sonradan oluşan bir hastalıktır.

Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?

Kıl dönmesi en çok erkeklerde görülür. Kıl yoğunluğu fazla olan erkeklerde, aşırı kilolu olanlarda ve çok terleyenler de bu durum sıklıkla yaşanır. Çok uzun süreli oturma şeklinde çalışma hali olanlar da kıl dönmesi hastalığı yaşama riski altındadır.

Kıl Dönmesi Belirtileri

Kıl dönmesi belirtileri arasında en çok ağrı, kanlı ya da koyu renkli akıntılar gelmesi, oluşan iltihaplanma yüzünden acı duyulması başlıca belirtileridir. Oluşan iltihapla birlikte hastada halsizlik, bulantı ve ateş şikayetleri de ardı arkasına gelir. Hasta oturmakta zorlanır, yürümekte zorluklar başlar.

1-    Kıl dönmesi her yaşta görülebilir.

2-    Kıl dönmesi özellikle erkeklerde görülür.

3-    Kıl dönmesi çok oturulan işlerde olan kişiler için risk faktörüdür.

4-    Kıl dönmesi doğuştan değil sonradan yaşanan bir hastalıktır.

5-    Kıl dönmesi iltihaplanma ile birlikte sıkıntı belirtilerini arttırmaya başlar.

Kıl dönmesi yaşayan bir hastada makattan ağır koku ve akıntılar gelir. Kuyruk sokumundaki şişlik hissedilir hale gelir. Yaşanılan ağrı artmaktadır. Artık durum iltihabi hal aldığından kaşıntı hat safhadadır. Kıl dönmesi rahatsızlık verici bir hastalık olup günümüzde artık özellikle kilo artışı ile birlikte daha sık görülme oranlarına ulaşmıştır.

Hastalık kişide özel bir bölgede oluştuğundan doktor kontrolü çoğu kez ertelenmelere gider. Bu ertelenmelerde sonrasında cerrahi müdahalelere kadar süregelir. Bu sebeple kıl dönmesi belirtileri esnasında tedavi aşamaları asla aksatılmamalıdır. Kişisel bakıma önem vermek yapılması gerekenlerin başında gelir. Var olan iltihabi durum için ise cerrahi operasyonla bölgenin temizlenmesi şart olan tedavi şeklidir. Buradaki apsenin boşaltılması ile birlikte hastanın acısı dinecektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar