Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Meme kanseri meme dokusu üzerinde oluşan hücrelerin kontrol dışı bir şekilde bölünmesi ve çoğalması demektir. Meme kanseri belirtileri arasında memede ele sert bir kitle gelmesi, meme başının çekilmesi, memede ödem ya da kızarıklık olması, memede meydana gelen yaralar ve bunların iyileşmemesi başlıca belirtilerdir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir? 

Meme kanseri cinsiyet olarak kadınlarda daha sık görülür. Özellikle 45 ila 65 yaş arası risk faktörü yüksektir. Genetik olarak meme kanseri ailede varsa bu durum da risk faktörü arasında yer alır. Çevresel etken olarak da sigara, alkol ve kanserojen maddelerin etkisi altında kalma faktördür. Risk faktörleri arasında 12 yaş altında adet görülmüşse, 50 yaşın üstünde menopoz söz konusu ise, ilk doğum yaşı 35 yaş üstündeyse ve obezite varsa risk var demektir.

Bu risk faktörleri kapsamında kadınların belli aralıklarla meme kontrolü yapması, meme kanseri aşamasına girmeden tedavi yoluna girilmesinde ilk adım olarak nitelendirilebilir. Her kadın kendini ayda bir kez muayene etmelidir.

Kendini düzenli bir şekilde kontrol eden bir kadın kendi meme dokusunu özelliklerini de bildiğinden en ufak bir değişiklikte fark edebilir duruma ulaşır. Meme muayenesi çeşitli şekillerde yapılır ve elle muayenenin etkili bir yöntem olduğu da bilinen bir gerçektir.

Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kendi kendine meme muayenesi her kadının uygulayabileceği bir işlemdir. Erken tanı ve tedavi açısından da önem taşımaktadır. 20 yaşın üzerinde her kadının ayda bir kez kendini muayene etmesi gereklidir.

Meme muayenesinde adet göre kadınlar adet bitiminden sonraki 3.günde yapmalıdır. Çünkü adet dönemi hormonal etkenlerin aktif olduğu dönem olduğundan memelerde şişmeler ve hassasiyetler olması normaldir. Diğer taraftan menopoza girmiş bir kadın ya da gebe bir kadın her ayın 3. ya da 5. günü bu muayeneyi yapabilir.

1-    Kendi kendine meme muayenesinde kadın oluşan değişikliği fark edebilir.

2-    Meme dokusunda var olan kitle, renk değişiklikleri önemli belirtilerdir.

3-    Ailede meme kanseri yaşanmışlığı varsa risk altında olunduğu gerçeği ortadadır.

4-    20 yaşından itibaren meme muayenesi gerek kendi kendine gerek hekimce periyodik olarak yapılmalıdır.

5-    Meme kanseri oran olarak kadınlarda daha fazladır.

Meme kanserinde bazen erken dönemde belirti durumu yaşanmayabilir. Kanser ilerlerse memede değişiklikler başlar ki, bu da ele kitle gelmesi, meme boyutunda değişiklikler yaşanması, akıntı gelmesi, renk değişiklikleri gibi durumlardır. Kendi kendine meme kontrollerinde ayna karşısında memelerin simetrik olup olmadığı gözlemlenmelidir. Daha sonra bir kitle araştırılması için kontrole geçilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar