Ispıt Otunun Özellikleri ve Faydaları Nelerdir

Ispıt Otu yani kaldırak bitkisinin vücudumuza ne gibi etkileri faydaları vardır hep beraber okuyalım.
Doğada yetişen bitkilerin neredeyse genelinin insan vücuduna bir faydası olduğunu araştırmalarımız sonucu gördük yararı olmayan nadir bitkiler var tabiki faydalı olan bitkileri sitemizde paylaşmaya devam ediyoruz kaldırak otu sadece bir tanesi bakalım insan saglığına olumlu etkileri nelermiş;

Hodangiller familyasındandır.

Diğer isimleri, galdırak, kaldırak, ispit, hodan ve balık otu da denir. 30-40 cm boylarında,siyah kök saplı (rizom), tüylü, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar sert tüylüdür, diptekiler uzun saplı, üsttekileri sapsızdır.

Bitki kırmızımtırak mavi çiçekler açar. Karadeniz bölgesinde, istanbul ve bursa dolaylarında yetişir. Çiçekli dalları istanbul ve bursa pazarlarında satılır.Yumurta ya da pastırma ile kavurularak yenir ayrıca sarmasıda yapılır.

Kaldırak (ıspıt) otunun faydaları

Ateş düşürücü, terletici, idrar artırıcı, kan temizleyici, yumuşatıcı etkileri vardır. Bunun için gölgede kurutulmuş çiçekli dallarıyla yapraklarından oluşan 50 gram bitkinin üzerine 1 litre (5 bardak) kaynar su dökülür, 10-15 dakika bekletildikten sonra süzülür ve günde 2-3 kez birer bardak içilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar