Bel Fıtığında Yanlış Uygulamalara Dikkat Etmeliyiz!

Bel fıtığı bel ve bacak bölgesinde ağrılara yol açan beraberinde hareket kabiliyetinde de kısıtlamalara sebep olan, günlük yaşam kalitesini neredeyse sıfıra düşüren hastalıkların başında gelir. Bel fıtığı rahatsızlık ağrı ve yürüme güçlüğü demektir.
Bel Fıtığında Yanlış Uygulamalara Dikkat Etmeliyiz!
Bel ağrısı erken teşhisle bacakta kuvvet kaybına sebebiyet vermeden tedavi aşamasına geçilebilirse normal yaşama dönme sağlanabilir. Aksi takdirde kuvvet kaybı sonrası sinirler görevini yapamaz, adaleler felç olur, yürüme güçlüğü ve dengesizlikler başlar. Hasta hatta idrar ve dışkısını tutamaz hale gelir. Bel fıtığı için mutlaka beyin ve sinir cerrahisi uzmanına başvurulmalıdır.

Kuşkusuz her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Çeşitli nedenlerle oluşabilmektedir. Bel fıtığı genelde 30 yaş sonrası herkeste görülebilir. Aşırı kilolu olma hali bel fıtığı risk grubunda olmak demektir. Hareketsizlik, sigara içme, omurgayı düzgün kullanmamak, ağır fiziksel aktivitelerle işlerle çalışmak nedenler arasındadır.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri arasında bacağa vuran ağrılar, ayaklarda uyuşma halleri, hareketlerde kısıtlanma, yürümede ve oturmada güçlük yaşama bel fıtığı belirtileridir. İlerleme durumlarında iktidarsızlık, idrar  tutamama ve yürüyememe yaşanır.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Eğer belirtiler artık hayat kalitesini olumsuz etkilemeye başlamışsa mutlaka kesin teşhis için fiziksel muayene şart hale gelmiştir. Kesin teşhis çekilen MR ile belirlenir. Bu MR çekiminde var olan kist, omurga kırıkları, tümör gibi durumlar görülecektir.

1-    Bel fıtığı ağrısı bacağa vurduğu takdirde uyuşmalar başladığında artık tedavi kaçınılmazdır.

2-    Bel fıtığı teşhisi MR çekimi ile olur.

3-    Bel fıtığı için beyin ve sinir cerrahisi uzmanına gidilmelidir.

4-    Uzun süreli oturmalar, ağır işlerde çalışmak bel fıtığı risk faktörleri arasındadır.

5-    Bel fıtığı kuvvet kaybı yaşanmadan tedavi aşamasına geçilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Bel fıtığında yanlış uygulamaların başında sert zeminde haftalarca yatmak gelir. Uzun süreli bu sert zemin yatışları ağrının artmasına neden olup aynı zamanda sıkıntılı bölgede ezilmelere yol açacaktır. Aksine ortopedik yatakta cenin pozisyonunda yatılması önerilir.

Yatak istirahatında oturmak disklere yani bele basınç yüklediğinden uzun süreli oturma durumları yapılmamalıdır. Bel çektirme gibi bir uygulama bel fıtığı tedavisinde yoktur. Son derece tehlikelidir. Fıtığın kopmasına ve felç olunmasına sebep olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar