(Agaricus bisporus) Mantarın Özellikleri ve Faydaları Nelerdir

Mantarı doğada bulduğumuz zaman cinsini yani yenen mantarmı yoksa zehirli bir mantarmı olduğunu bilmiyorsak sakın yemeyelim.Önce öğrenelim sonra yeniyorsa eğer tüketelim aksi takdirde zehirlenmelere dahda kötüsü ölümle sonuçlanabilir sonuçlar'a yol açabilir zehirli olup olmadığını bilmediğimiz mantar türleri.

(Agaricus bisporus) Mantarı Özellikleri

Agaricaeae familyasındandır. Agaricus türü mantarla aynı soydan gelen ve kırlarımızda bulunan mantarlara Anadolu'da şu adlar verilmiştir: Evlek mantarı, ak mantar, duvaklıca, gugvak, kirkin, çayır mantarı, duvaklı mantar, keçi mantarı, koyun mantarı, koyun göbeği, köy mantarı, tarla mantarı ve yazı mantarı bu isimlerdir.
(Agaricus bisporus) Mantarın Özellikleri

Küresel dünyada yaygınlıkla kullanılan adı ''champignon de paris'' dir ki  ''paris mantarı'' anlamına gelir.Oysa bu mantar paris'ten değil, fransa'nın daha küçük bir şehri olan saumur kentinden yayılmıştır. Krem rengi şapkalı ve beyaz şapkalı olmak üzere iki türü vardır ve birincisi ikincisinden daha lezzetlidir. (Mantarları ateşte birkaç dakika tutmalı ve suyunu salmaya başladığı zaman çekmelidir. Çünkü suyunun besleyici değeri yüksektir.)

Kırlarda kendiliğinden biten türünün 2-10 cm çapındaki şapkası kirli beyaz ve dış bükeydir. Şapkanın altı önceleri pembemsiyken yaşlandıkca esmerleşir. Kısa ayağı vardır ve ayağında da bir halka bulunur. Kalın eti pembeye çalan beyazdır.

Doğada,Mart ve haziran aylarında çayır ve çimenler arasında bulunur.

Dünyada en çok ABD,Çin,Hollanda ve Fransa'da yetiştirilir.

Bilişiminde fosfor,kalsiyum,dmir,B1,C vitaminleri,protein,karbonhidrat ve çok az miktarda yağ bulunur.

Dünya yüzeyinde bulunan mantarların ancak beşte birinden azı yenmektedir.2500 çeşit mantarın 500 kadarı mutfakta işe yaramaktadır.

(Agaricus bisporus) Mantarının Faydaları

Kansızlığa,zihinsel yorgunluğa iyi gelmektedir.Çok düşük kalorili olduğu için kilo sorunu olanlar özellikle mantar yemelidirler.Bütün diyet reçetelerinde yer almaktadır.

Dikkat etmemiz gereken husus Uyarı:Kırlardan rasgele toplanan mantarlar yenmemelidir!

Yorumlar

Popüler Yayınlar