ABANOZ AĞACI ÖZELLİKLERİ, KULLANIM ALANLARI VE FAYDALARI NELERDİR?

Abanoz ağacı, abanozgiller ailesindendir. Özellikle sıcak bölgelerde tropik iklimlerde yetişir. Özellikle kerestesi için kullanılan bir ağaçtır. Ağacın abanoz adı verilen odunu oldukça siyahtır.
ABANOZ AĞACI ÖZELLİKLERİ, KULLANIM ALANLARI VE FAYDALARI NELERDİR?
Sert bir ağaçtır ve ağır olması da bir diğer özelliğidir. Ağacın kerestesi o kadar siyahtır ki gövdesinde bulunan damarların göz ile fark edilmesi çok güçtür. Sert oluşu ağacın yontulması işlemini zorlaştırmaktadır. Ağır oluşu da suyun yüzeyinde kalmasını engellemektedir. Boyları ortalama olarak 13 14 metreyi bulmaktadır. Genişlikleri ise 30 cm civarındadır.

Abanoz ağaçları genelde uzun boylu olsalar da bodur Abanoz ağaç çeşitleri de mevcuttur.  Ana vatanı Japonya’dır. Bunun dışında Malezya, Amerika, Asya ve Afrika gibi bölgelerde oldukça yaygın bir şekilde yetişir.

Abanoz Ağacının Faydaları

Abanoz ağacı sanayi, mobilya, müzik sektörü gibi birçok alanda kullanılmakla birlikte insan sağlığı açısından da faydalı olduğu bilindiği için alternatif tıpta da kullanılmaktadır. Abanoz ağacı un haline getirilip kaynatılması sonucunda bu suyun içilmesi ile birçok hastalığa da şifa olmaktadır. Abanoz ağacının başlıca faydaları ise;

•    Suyunun ılık olarak gözlere bir pamuk veya temiz bez ile sürülmesi sonucunda gözde meydana gelen hastalıkları tedavi eder. Gözlerdeki sinirleri güçlendirir.
•    İdrar söktürücü özelliği ile böbrekler için oldukça faydalıdır. Böbrekteki kum ve taşları temizler.
•    Kas ağrılarına iyi gelir.
•    Sindirim sistemi için faydalıdır. Şişkinliğe iyi gelir.

Abanoz Ağacının Kullanım Alanları

Abanoz ağacı, sert ve dayanıklı olması nedeni ile birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle mobilya sektöründe kullanılan Abanoz kerestesi çok sağlamdır. Yine sanayi sektöründe de Abanoz ağacı kullanımı söz konusudur. Abanoz ağacı tespih yapımından piyano tuşu yapımına kadar birçok alanda önemli bir yere sahiptir.

Geçmişten günümüze kadar birçok dönemde Abanoz ağacı süs eşyası yapımında da önemli bir yere sahip olmuştur. Ayrıca Abanoz ağacı müzik aletleri yapımında da kullanılmıştır. Bunun nedeni ise sağlam ve dayanıklı olmasıdır. Gitar ve klarnet gibi birçok müzik aletinin Abanoz ağacından yapılanlarına rastlamak mümkündür. Abanoz ağacı insan sağlığı için de oldukça faydalıdır. Çok eskiden beri bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle tıbbın henüz gelişmediği eski çağlarda daha sık kullanımı söz konusudur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar