YOLCU UÇAĞI NE KADAR YAKIT YAKAR?

Hemen her insan genelde alacağı bir otomobil olsun yakıtıyla ilgilenirler. Bunun nedeni ise otomobilin verimliliği ve hesaplılığıyla ilgilidir. Sıradan bir otomobil, 100 kilometrede ortalama olarak - ki bu değerler bir çok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir- 5-10 litre arasında yakıt tüketir.
YOLCU UÇAĞI NE KADAR YAKIT YAKAR?
Bu tüketim miktarı arabanın lastiklerine, sürücünün sürüş tarzına ve daha bir çok etkene bağlıdır. Peki yolcu uçağı ne kadar yakıt yakar?

    Bir uçağın yaktığı yakıt bakımından oldukça fazla tüketim yaptığını düşünebilirsiniz. Ancak uçaklarda şöyle bir durum söz konusudur: Uçaklar taşıdığı yolcu miktarı fazla olması bakımından aslında en az yakıt tüketen taşıma araçlarıdır. Çünkü, toplam yakılan yakıt, uçakta seyahat eden yolcu sayısına bölündüğünde toplam tüketilen yakıt, bir insanın o yolu otomobiliyle giderek yakacağı yakıttan kat kat azdır.

    Bir uçağın yakacağı yakıt otomobilde örneklediğimiz gibi bir çok değişkene bağlı olabilir. Bu değişkenler, hava şartları, kargo yükleri, taşıdığı yolcu miktarı, rüzgar durumu gibi etkenlerdir.
    Bir uçağın, yolculuk esnasında ne kadar yakıt yakacağını hesaplamak çokda zor bir iş değildir. Bunun için menzilini ve yakıt kapasitesini bilmemiz gereklidir. Bu sayede ne kadar yakıt tükettiklerini anlayabiliriz.

    Uçaklar en verimli ulaşım araçlarıdır. Yukarıda da söylediğimiz gibi, uçağın yakacağı toplam yakıtı yolcu sayısına böldüğümüzde ne kadar verimli bir araç olduğunu anlayacaksınız. Şimdi dilerseniz en az yakıt yakan ve en fazla yolcu taşıyabilen uçaklara bir göz atalım.

        AIRBUS A320-200

    Bu uçak 100 kilometre kadar kat edilen mesafede ortalama 424 litre yakıt yakıyor. Aynı zamanda bu uçak toplamda 180 adet yolcu taşıyabiliyor. Toplam tüketilen yakıt miktarını yolcu sayısına böldüğümüzde kişi başına düşen yakıt, 2.35 litre oluyor. Ne kadar avantajlı ve tasarruflu bir yol olduğunu börebilirsiniz.

        AIRBUS A330-300

    Bu uçak toplamda kat ettiği 100 kilometre bir yolculukta ortalama olarak 863 litre yakıt tüketiyor. Toplam taşıyabildiği yolcu kapasitesi ise 375 kişiliktir. Toplam tüketilen yakıtı, yolcu miktarına böldüğümüzde kişi başına tüketilen ortalama yakıt miktarı, 2.30 litredir.

        BOEING 777-300ER

    Bu uçak ise 100 kilometrelik bir yolculukta ortalama olarak 1251 litre yakıt tüketmektedir. Toplam yolcu taşıyabilme kapasitesi 500 kişiliktir. 100 kilometrelik bir yolculukta tüketilen yakıt miktarını yolcu sayısına böldüğümüzde, kişi başına tüketilen ortalama yakıt miktarı, 2.27 litredir.

        AIRBUS A350-900

    Aırbus A350-900'ün 100 kilometre yaptığı bir yolda ortalama tükettiği yakıt miktarı 961 litredir. Aynı zamanda bu uçak toplamda 440 yolcu taşıyabilmektedir. Toplam yakıt miktarını yolcu sayısına böldüğümüzde, kişi başına ortalama yakılan yakıt, 2.18 litredir. Eğer siz bu yolu otomobilinle gitmeye kalksaydınız kat kat fazla yakıt tüketmiş olacaktınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar