SARIMSAĞIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?

Sarımsak, Alliaceae bitki ailesinden, Allium türünden soğanlı yapıdaki bir bitki türüdür. Yılın her mevsiminde görülen bir bitki olan sarımsak 25 ile 100 cm arası uzunluğunda yetişebilmektedir. Sarımsak bitkisinin saplarında, yapraklarında ve toprak altında kalan soğan kısmında kokulu bir yağ bulunmaktadır.

Türk mutfağında lezzet amaçlı çok fazla kullandığımız bu bitkinin en bilinen özelliği doğal bir antibiyotik olmasıdır. Kokusundan dolayı bazılarımız yemekten kaçınsa da biraz sonra bahsedeceğimiz faydalarından sonra sanıyorum bu konuda fikirleri değiştirecektir.
SARIMSAĞIN FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?
Yüzyıllardır sağlık için kullanılan sarımsak yüksek kolesterol, damar sertliği, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar için özellikle kullanılmaktadır. Bunun yanında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği kanıtlanmıştır.

Gelelim faydalarına,

Solunum yolu enfeksiyonları : Yapılan bu konudaki deneylerde solunum yolu enfeksiyonlarına karşı düzenli olarak sarımsak tüketen kişilerin ilaç alarak korunmaya çalışan kişilere göre daha az hasta oldukları gözlenmiştir. Bu nedenle kışın daha az hasta olmak için daha fazla sarımsak tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirerek daha az hasta olmanızı sağlayacaktır.

Kanser : Daha öncede bahsettiğim gibi sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirmesi vücudun kanser gibi hastalıklarla da mücadelesini arttırmaktadır. Ayrıca sarımsak üzerinde yapılan araştırmalar sarımsağın anti kanser özellikler içermektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar sarımsağın özellikle mide ve kolon kanserine karşı oldukça etkili olduğu gözlenmiştir. Kalp hastalığı : Sarımsağın damar sertliğini %7 ile %8 arasında düşürdüğü ve kalp hastalığını önlemek de oldukça etkili olduğu bilinen bir özelliğidir. Yapılan araştırmalar sürekli olarak sarımsak tüketen kişilerde damar sertliğinin düştüğü gözlenmiştir. Bunun dışında yine düzenli tüketmek kan inceltici özelliği nedeniyle kalp krizini ve felç geçirme riskini de azaltmaktadır.

Sarımsağın zararları

Yukarıda yararlarından bahsettiğimiz bu bitkinin ne yazıkki bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Yukarıda mide kanserine karşı etkili olduğunu söylediğimiz bu bitki aynı zamanda bazı kişilerde mide ragatsızlığına neden olmaktadır. Ayrıca şişkinlik, kaşınma, tansiyon düşürücü, ağız kokusu ve kaşınma gibi yan etkileri bulunmaktadır. Bunun dışında zaman zaman bazı kişilerde iştah kaybı, yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi şikayetler görülmesinede neden olabilmektedir.

Sarımsağın bir diğer zararı da biraz önce yararlarında bahsettiğimiz kan inceltici görevi ile ilgilidir. Evet kan inceltici özelliği kalp sağlığına iyi gelmektedir. Fakat bu durum özellikle ameliyat öncesi veya sonrasında aşırı kanamaya neden olabilmektedir. O nedenle bilinen bir ameliyat öncesinde sarımsak tüketmemek ya da en azından azaltmakda fayda vardır.

Son olarak sarımsağın güçlü etkisi birtakım ilaçların vücutta etkileşimini azaltmaktadır. Bu nedenle ülser, tiroid, kan inceltici ve doğum kontrol hapları kullanan kişiler bu hapların yanında sarımsak yemeden önce kesinlikle doktora danışmalı veya çok fazla tüketmekten kaçınmalarında fayda vardır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar