KABIZLIK TEDAVİSİ BİTKİSEL VE KABIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER

Bilimsel bir ifadeyle konstipasyon olarak ifade edilen kabızlık sorunu haftada üç defadan az olmak üzere tuvalete çıkmak yani dışkılamak ve dışkılama esnasında zorlanmak olarak tanımlanmaktadır.

Neden kabız oluruz?

•    En büyük kabız olma nedenlerinden biri yanlış beslenme ve yetersiz sıvı tüketimidir. Bazı kişiler içtikleri çay ve kahveyi de sıvıdan saysalar da kastettiğimiz sıvı tüketiminden kasıt gün içerisinde tüketilen su miktarıdır.
KABIZLIK TEDAVİSİ BİTKİSEL VE KABIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER
•    Tiroitlerin yeterince çalışmaması, şeker hastalığı gibi birtakım hastalıklar da kişinin kabız olmasına neden olmaktadır.

•    İçilen birtakım ilaçlarda kişide kabızlık problemi yaşanmasına neden olabilir.

Kabızlık sürecinde dışkılama tam olarak gerçekleşmez ve kişi bu süreçte ağrı çeker. Kabızlık sürekli yaşandığı süreçte kişi için risk oluşturabilecek bir durumdur. Bu gibi durumu yaşayan kişilerde zamanla bağırsak düğümlenmesi bile yaşanabileceğinden ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bu yüzden de bu konuda birtakım çarelere başvurulması da kaçınılmazdır. Buradan yola çıkarak kabızlığa iyi gelen besinlere ve çaylara değinmek de yarar görüyorum.

Kabızlığa iyi gelen besinler

•    Her şeyden önce susuzluk sonucu yaşandığını belirttiğimiz kabızlık için yeterli su tüketmek çok önemlidir. •    Lifli gıdalar, sebzeler ve meyveler sindirim sistemimizi hızlandıracağı için beslenmemize lifli gıdaları muhakkak eklemeliyiz. Örnek verecek olursak pırasa (pirinçsiz olarak yapıldığı durumda) kuşkonmaz, lahana, enginar, havuç, tatlı patates, elma, kayısı, şeftali, kuru üzüm, erik ve baklagiller olarak ifade edilen fasulye gibi yiyecekler kabızlığı geçirecek olan besinler arasındadır.

•    Tahıllar arasında buğday, kepekli tahıllar, yulaf kepeği, keten tohumu, mısır unu ve çavdar gibi tahıllar sindirim sisteminin çalışmasını hızlandıracağı için kabızlığa iyi gelmektedir.

•    Bitki çayları, Birtakım bitki çayları da sindirim sistemini etkileyip çalışmasını sağlayarak kabızlıktan kurtulmamızı sağlarlar. Bu bitki çayları,

    Nane çayı,
    Zencefil çayı,
    Karanfil çayı,
    Isırgan otu çayı,
    Rezene çayı,
    Adaçayı,
    Ekinezya çayı,
    Karahindiba çayı,
    Kuşburnu çayı,
    Sinameki çayı,
    Meyan kökü çayı.

Fakat bitki çaylarının çok uzun süre içilmesi bağırsak tembelliğine neden olduğu için içerken kontrollü davranmak çok önemlidir.

Sizin de gördüğünüz gibi kabızlık çaresi olmayan bir sorun değildir. Beslenme sisteminin doğru bir şekilde yapılması ile sorun büyük bir olasılıkla ortadan kalkacaktır. Fakat bir kez daha belirtmek de yarar var uzun süreli geçmeyen kabızlıkta doktora danışmak ve ihmal etmemek çok önemlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar