KABIZLIĞI GİDERMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Kabızlık, bağırsakların çalışmaması sonucunda ortaya çıkan bağırsakların boşaltılamaması ya da çok zor boşaltılması durumudur.
KABIZLIĞI GİDERMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Kabızlık yanlış beslenme ve egzersiz yapımındaki azlık gibi nedenler ile çok sık görülen bir durum haline gelmiştir. Kabızlığın birçok nedeni vardır. Başlıca kabızlık nedenleri şunlardır;

•    Lifli gıda tüketmemek
•    Uzman gözetiminde yapılmayan diyetler
•    Uzun süre hareketsiz kalmak
•    Yeteri kadar su içmemek ve sıvı tüketmemek
•    Tuvalet ihtiyacını zamanında gidermemek, uzun süre tutmak
•    Hamilelik
•    Bağırsak ile ilgili hastalıklar
•    Bazı ilaçların yan etki yapması
•    Psikolojik nedenler

Kabızlığı Gidermek İçin Ne Yapmalıyız?

Kabızlığı gidermek için yapılması gerekenlerin başında beslenme düzenine dikkat etmek geliyor. Beslenme düzeni kadar ne tüketildiği de oldukça önemlidir. Lif içeren besinler tüketmek kabızlık sorunu çözmektedir. Tuvalet ihtiyacı düzenli olarak giderilmeli ve uzun süreli tutmalardan kaçınılmalıdır. Bol su tüketmek de kabızlık için bir çözümdür. Bağırsakları çalıştıran besinleri tüketmek gerekir.

Örneğin aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı içmek bağırsakları çalıştırmaktadır. Uzun süre hareketsiz kalmakta bağırsakları tembelleştirdiği için hareketsiz kalmaktan kaçınmak gerekir. Düzenli olarak spor ve egzersiz yapmak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Bu da kabızlığı gidermek için etkili bir yöntemdir.

Kabızlığa neden olan ilaçların alınması da bağırsaklarda sorun oluşturmaktadır. Bu nedenle bu ilaçları kullanırken dikkatli olmak gerekir ve mutlaka bir hekime danışmakta fayda vardır. Muz, haşlanmış patates gibi kabızlığa neden olan besinlerden uzak durulması gerekir. Kabızlık dönemlerinde daha yumuşak ve sulu yemekler tüketmek faydalı olacaktır. Kabızlık bir hastalıktan kaynaklanıyor ise mutlaka bir hekime başvurulmalı ve kısa sürede tedavisi yapılmalıdır.

Uzun Süren Kabızlık Tehlikeli mi?

Her hastalığın uzun sürmesi tehlikeli olabileceği gibi kabızlık da uzun sürdüğü zaman risk oluşturmaktadır. Uzun süren kabızlık bağırsaklarda ve makatta ciddi problemlere neden olabilir. Uzun süreli ıkınma, boşaltım sırasında zorlanma ve dışkının baskı yapması makatta yırtılma ve çatlamalara neden olabilmektedir.

Makatta yırtık ve çatlamalar kanamaya neden olabilir. Aynı zamanda kabızlık basura da neden olabilmektedir. Bu nedenle kabızlığın tehlikeli olmaması ve başka hastalıklara yol açmaması için en kısa sürede mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar