GÖZ HASTALIKLARI NELERDİR? ÇEŞİTLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

En çok yorulan ve hastalıklara çabuk yakalanan organımız gözlerimizdir. Günlük yaşamda kullanılan telefon, televizyon ve benzeri elektronik aletlere maruz kalmak göz hastalıklarına sebebiyet vermektedir.
GÖZ HASTALIKLARI NELERDİR? ÇEŞİTLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Günümüzde göz hastalıklarında aşırı artış saptanmaktadır. Bunun sebepleri arasında  gelişen teknoloji ve televizyon kullanımının yaygınlaşması gelmektedir. İşte göz hastalıkları ve tedavi yöntemleri;

•    Katarakt (göze inen perde):  İnsan gözünde doğal mercekler bulunmaktadır. Bu merceğin zarar görüp saydam hale gelmesiyle katarakt oluşur. Merceğin saydamlaşmasıyla buğulu bir camdan dışarı izlemek gibi bir görüntü görülmeye başlar. Sürekli tekrar eden bu görüş şekli daha sonları baş ağrısı ve göz yorgunluğuna yol açar. Katarakt rahatsızlığının ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Cerrahi müdahale ile yani ameliyatla düzeltilebilmektedir. Ameliyat sonucu bozulmuş mercek alınır ve yapay bir mercek yerleştirilir. Bu ameliyatın başarı oranı oldukça yüksektir.

•    Göz Tansiyonu (Karasu): Görme duyumuzda meydan gelen ve görme sinirinin tahribata uğraması sonucu oluşan rahatsızlıktır. Gözümde yapı bozulmaları ve aşırı basınç bu hastalığa sebebiyet veren bir diğer problemlerdendir. Bu hastalık için ilaç tedavisi uygulanır ve istenilen sonuç alınmazsa cerrahi müdahaleye geçilir. Bir diğer tedavi yöntemi ise lazerdir.

•    Arpacık (İt Dirseği): Göz kapağındaki kılların oluşturduğu bir göz hastalığıdır. Kıl kökünde oluşan şişlik gözde ağrı ve zonklama şeklinde hissedilir. Böyle durumda hemen doktora başvurulmalıdır. İlaç tedavisi uygulanan bu hastalıkta gerekli görüldüğünde cerrahi müdahalede yapılır.

•    Makula Dejenarasyonu (Sarı Nokta Hastalığı): Genellikle 55 yaşından sonra görülen bir göz hastalığıdır. Toplumda en sık görülen hastalıktır ve ilerlerse körlüğe kadar götürebilir. Retina merkezi denilen yerde meydana gelen kararma gittikçe ilerleyebilir. Tedavi sürecinde ilaç kullanımı sağlanır.

•    Göz Çizdirme (Excimer Lazer): Göz hastalığı değil sadece bir göz kusurudur. Bu kusurları ortadan kaldırarak gözlük ve lens kullanımını ortadan kaldırır. Uzun yıllardır etkin bir biçimde kullanılmaktadır.

•    Kornea Sivrileşmesi (Keratokonus): Korneanın sivrileşmesi ve incelmesi sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. Genellikle ergenlik dönemlerinde görülür. 20-50 yaş arasında ilerleme yaşanabilir. Tedavi yöntemi ise kontakt lens, crosslinking ve kornea nakli tedavisidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar