BARIŞ MANÇO KİMDİR? HAYATI KISACA ÖZET

Türk toplumunda 7 den 77 ye herkesin sevgilisi, Türk sanat camiasında önemli bir yere sahip usta sanatçılardandır. 2 Ocak 1943’te İstanbul’da dünyaya gelmiştir.
BARIŞ MANÇO KİMDİR? HAYATI KISACA ÖZET
Müziğe olan ilgisi ortaokul yıllarında başlamıştır. Bu ilgide annesinin sanatçı olmasının da payı vardır. Kesin olarak müzik hayatına girmesi ise lise dönemlerine denk gelmiştir. Ailesinin sanata olan ilgisi ile Barış Manço’da Türkiye’nin gönlünde taht kuran serüvenine başlamıştır.

Barış Manço’nun Sanat Hayatı

Barış Manço, ailesinin de desteği ile müzik hayatına küçük yaşlarda ilgi duymaya başlamıştır. Ortaokulda eğitimlere başlamış, lise de okurken de ilk müzik grubu kurmuştur. Kafadarlar adını verdikleri müzik grubu ilk kurdukları gruptur.

Daha sonra ise Harmoniler adını verdikleri bir müzik grubu kurmuşlardır. Lise bittikten sonra Yurt dışına giden Manço bir dönem burada güzel sanatlar eğitimi almıştır. Birçok müzik grubunda yer almış ve bir de plak çıkarmıştır. Daha sonra tekrar Türkiye’ye gelmiştir. Türkiye’ye geldikten sonra Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile bir müzik grubu kurmuşlar ve bu gruba “Kaygısızlar” adını vermişlerdir. “Dağlar Dağlar” albümü Barış Manço’nun hayatında çok önemli bir yere sahiptir.

Çünkü bu plak Manço’nun zirve yaptığı bir plaktır. 200’e yakın bestesi vardır. Albümleri ve şarkıları ile her yaştan müzik severin hayatına girmiş ve çok sevilmiştir. Yaptığı albümlerin yanında bir de televizyon programı vardır. 7 den 77 ye isimli program Türk televizyon tarihinde önemli bir yere sahiptir. Barış Manço, 31 Ocak 1999 yılında kendi evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir.

Barış Manço’nun Aldığı Ödüller

Barış Manço, sanat hayatında önemli bir yere sahiptir. Sanata yaptığı katkılar ile birçok ödül almıştır. Başlıca ödülleri şu şekildedir;

•    Dağlar Dağlar albümü ile Altın Plak Ödülü almıştır.
•    Ben Bir Şarkıyım isimli şarkı ile altın madalya almıştır.
•    Devlet sanatçısı unvanı.
•    Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı.
•    Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü.
•    Türkmen Vatandaşlığı Ödülü.
•    Uluslararası Teknoloji Ödülü.
•    Sanat Şövalyesi Nişanları.

Gibi birçok ödül ve unvanlara layık görülen Manço, her zaman adından söz ettiren bir sanatçı olmuştur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar