ATEŞLENEN ÇOCUĞA NE YAPILIR? ÇOCUKLARDA ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Çocuklar bağışıklık sistemleri tam gelişmediği için bazı hastalıklara çok sık maruz kalmaktadır. Bağışıklığın düşmesi, yetersiz beslenme gibi birçok neden çocuklarda hastalıklara neden olmaktadır.
ATEŞLENEN ÇOCUĞA NE YAPILIR? ÇOCUKLARDA ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Vücutta ise bünyesinde barınan mikroplarla savaşmak için ateş yükselir. Ateş başlı başına bir rahatsızlık değildir. Herhangi bir hastalık sonucu ortaya çıkan tepkidir. Normal şartlarda çocuklarda ateş 36,5 kabul edilmektedir. Bu değerin üzerine çıkıldığı durumlarda ateş olduğu kabul edilir. Ateş, vücutta bulunan bir savunma mekanizmasıdır.

Normal şartlarda bir hastalık durumunda çocuklarda ateş olması gerekir. Bu vücudun mikroplar ya da her hangi bir faktör ile savaştığını gösterir. Fakat bu durum ailelerin panik yapmasına neden olabilmektedir. Öncelikle yapılması gereken ateşe neden olan etkenin bilinmesi ve bu durumun tedavi edilmesidir. Gelelim çocuklarda ateşin nedenlerine;

•    Aşı yapılması sonucu ortaya çıkan ateş,
•    Enfeksiyon kökenli hastalıklar; idrar yolu enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı, bağırsak enfeksiyonları gibi hastalıklar.
•    Aşırı sıcak havaya maruz kalmak,
•    Bağışıklık sisteminin düşmesi,
•    Bazı kanser türlerinin varlığı,
•    İltihaplı hastalıklar; menenjit, eklem iltihabı,

Gibi birçok faktör çocuklarda ateşe neden olabilmektedir.

Ateşlenen Çocuğa Neler Yapılır?

Ateş, vücudun hastalıklara karşı savaş açtığını göstermektedir. Bu nedenle ateş yükselmesi durumlarında paniğe kapılmamak gerekir. İlk yapılması gereken çocuğun ateşini düşürmeye çalışmaktır. Çünkü çocuklar aşırı ateş yükselmesi sonucunda ve yanlış uygulamalar yapıldığında havale geçirme riski ile karşı karşıya kalmaktadır.

Havale öyküsü çocukluk döneminde görülmektedir. Bu nedenle yapılması gereken ilk şey çocuğun üzerindeki kıyafetlerin inceltilmesidir. Daha sonra ateş düşüren diğer yöntemleri panik yapmadan ve dikkatli bir şekilde uygulamak gerekir.

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

Çocuklarda ateş yükseldiği zaman yapılması gerekenlerin başında üzerindeki kalın kıyafetleri çıkararak ince bir şeyler giydirilmesi gelir. Daha sonra;

•    ılık duş aldırılması ateşin düşmesinde oldukça etkilidir. Duş aldırılacak su kesinlikle soğuk veya sıcak olmamalıdır. Bu çocuğun daha da ateşlenmesine neden olabilmektedir.

•    Çocuğun bulunduğu odanın aşırı sıcak olmaması gerekir. Gerekirse bir cam açarak odanın serinlemesi sağlanır. Serinleyen oda çocuğun vücut ısısını düşürür.

•    Ilık su ile ıslatılmış bezlerin alnına, koltuk altına ve kasıklarına uygulanarak ateşin düşmesi sağlanır.

•    Bol su içirmek vücut ısısını dengeler ve aşırı ısının düşmesini sağlar.

•    Ve son olarak doktorun uygun gördüğü bu ateş düşürücü verilerek ateşin düşürülmesi sağlanır.

Mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini unutmayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar