MİGREN NEDİR? NEDEN OLUR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Migren günümüz insanlarında özellikle kadınlarda çok sık rastlanan bir hastalıktır.Genel olarak baş ağrısı şeklinde ifade edilmektedir.Bu baş ağrısının yinelenmesi sonucu kişiler ciddi zararlara görmektedir. Hatta kişi zaman zaman yaşanan bu ağrılar sonucu iş yapamaz hale gelebilirler.
Migren ağrısı başın bir bölümünde meydana gelen ağrı olarak tanımlanabilir.Kişiye kalıtsal yoldan geçebileceği gibi ailesinde hiç migren olmayan kişilerde de görülebilmektedir. Bu ağrılar sonucunda mide bulantıları,göz önünden geçen siyah benek ve lekeler gözlenmektedir.Zaman zaman migren hastası olan kişilerin konuşma zorluğu çektiği durumlara da rastlanmaktadır.
MİGREN NEDİR? NASIL OLUŞUR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Migren atağı aşamaları:
Uzmanlar migren ataklarını dört ana döneme ayırarak incelemektedirler.Hasta bazen bu dört dönemi sırasıyla yaşayabildiği gibi dört dönemi yaşamayan hastalarda mevcuttur.Peki nedir ? Bu dönemler :

Uyarı dönemi:
Migrenin belirtilerinin ilk olarak ortaya çıktığı dönemdir.Bu belirtiler kişiyi gün içinde etkileyebileceği gibi zaman zaman günlerce de sürebilir.Kişi bu dönemde aşırı yorgunluk hisseder.Sürekli bir esneme hali ,durgunluk oluşabilir. Bunların sonucunda psikolojik olarak etkilenen kişi değişen ruh hallerine bürünebilir.Ayrıca koku,gürültü ,ışık gibi çevresel faktörler kişiyi her zamankine oranla daha çok etkiler ve rahatsız eder.

Aura dönemi:
Aura belirtisi olarak da tanımlanan dönem kişinin baş ağrısından yaklaşık bir saat önceki dönemi anlamına gelmektedir. Aura dönemi daha çok gözde başlayan görme ile ilgili aksaklıkların yaşandığı dönemdir.Hastalar göz önünden geçen çizgilerden ve renk tanımları konusunda sıkıntı çektiklerinden yakınırlar.Ayrıca yüzde karıncalanmalar ve zihinde bulanıklık bu dönemin en belirgin şikayetlerindendir.

Baş ağrısı dönemi:
Aura belirtilerinden sonra sıra migren hastaları için yaşanan en sıkıntılı döneme gelir.Ağrı genel anlamda bir bölgede yoğunlaşsa da zaman zaman başın tamamında da görülebilmektedir.Migren ağrısı basit bir baş ağrısı değildir.Vücudumuzu yoracak herhangi bir hareket bile ağrının şiddetini arttırabilir.Migren hastaları bu ataklar başladığında ışık olmayan sessiz ortamlara kaçma eğilimi gösterirler. Çünkü bu durum hastalara iyi gelmektedir.

Migren atlatma dönemi:
Baş ağrısı geçtikten sonraki dönemde de migrenin belirtileri genel anlamda devam etmektedir.Migren ataklarının şiddeti kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.Bazen çok basit bir baş ağrısı ile geçebiliyorken bazende kişiyi iş yapamaz hale getirecek oranda şiddetli ve uzun sürebilmektedir.Migren hastaları ortalama olarak ayda bir veya iki kez migren atağı yaşamaktadırlar.

Migreni tetikleyen durumlar nelerdir?

Bir çok hastalık da olduğu gibi migreni de tetikleyen bir takım durumlar vardır.Bu durumlar başlıca,

-    Gürültü ortamlar,
-    Stres,
-    Beyni fazla zorlamak ve yormak,
-    Her şeyi kafaya takmak sinirlenmek,
Yine aynı şekilde bazı besinlerinde migreni tetiklediği kanıtlamıştır.
-    Sucuk,
-    Domuz eti ,
-    Çikolata bu ürünlerden bazılarıdır.
Ayrıca alkol tüketimininde ağrının şiddetini arttırdığı yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.

Migren tedavisi nasıl yapılır?

Migren tedavisinin olmadığı konusunda bir takım söylentiler veya bu anlamda kanılar oluşmuş olsada farklı metotlarla uygulanan migren tedavisi bulunmaktadır.Bunların en yaygın olanı ilaçla yapılan tedavi yöntemidir.

İlaçla tedavi yöntemi de atak tedavisi ve önleme tedavisi olarak iki bölümde yapılmaktadır.Atak tedavisi ağrının kişinin hayatını çok etkilemediği henüz hafif bir baş ağrısı görüldüğü dönemde uygulanır.Bu dönemde kişi basit bir ağrı kesici alarak ağrının durmasını sağlar. Önleme tedavisinde durum basit bir ağrı kesici ile geçiştiremeyecek kadar ciddidir.Kronikleşmiş migren olarak kabul edilen bu seviyede hasta neredeyse her gün ilaç alıp ağrıyı önleyip migrenin zararlı etkilerinden kurtulmaya çalışır. Hatta bazı migren hastalarının psikolojik tedavi almaları bile gerekebilir.
İlaçlı tedavinin dışında fiziksel tedavi yöntemi de migren hastalarına uygulanan başka bir tedavi yöntemidir.Fiziksel tedavi esnasında hastaya akupunktur ve el masajı uygulanarak ağrının geçmesi hatta ağrı oluşumunun engellenmesi amaçlanır. Bunun dışında birtakım melisa otu, biberiye, kuş dili otu gibi  bitkisel  çayların da migren ataklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Bütün bunlarla birlikte yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin işe yaramadığı artık kronikleşmiş migren dediğimiz ağrıları yaşayan kişilerde bir takım yeni metotlarda uygulanmaktadır. Bu metot hastanın saç köklerine ve beynine  elektrik veya manyetik alan yayan mıknatıslar yerleştirilerek uygulanır. Oksipital sinir stimülasyonu uygulanan kişilerde migrenin neden olduğu ağrıların bu yöntemle azaldığı görülmüştür.

Sonuç olarak şunu bir kez daha belirtmek de fayda vardır.Migren basit bir baş ağrısı değildir.Ve geçiştirilmeye çalışılmamalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar