KIL DÖNMESİ NEDİR? KIL DÖNMESİ OLAN KİŞİYE NASIL TEDAVİ UYGULANIR

Saç dökülmesi gibi basit sebeplerle dökülen kılların deri altına girerek iltihaba sebep olması hastalığına ''Kıl Dönmesi '' denir. Özellikle erkeklerde daha sık görülür. En çok kuyruk sokumu bölgesinde görülmekle birlikte, koltuk altında, göbek hizasında veya yüzde de görülebilir. Obezite kişiler en fazla risk altında olan kişilerdir. Ayrıca hijyen çok önemli bir unsurdur.
KIL DÖNMESİ NEDİR? KIL DÖNMESİ OLAN KİŞİYE NASIL TEDAVİ UYGULANIR
Sonuçta bu rahatsızlık cilt altı dokularında oluşan bir tür iltihap olduğundan beden temizliğimize çok önem vermeliyiz. Dökülen saçlarımız, giysilerimiz üzerindeki kıllar gibi basit, sıradan görünen şeyler bizi bu rahatsızlıkla karşı karşıya getirebilir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

•    Kuyruk sokumu bölgesinde ağrı ve şişlik,
•    Kuyruk sokumu bölgesinde kaşıntı ve hoş olmayan bir koku,
•    Akıntı.

Bu belirtileri fark etsek dahi ilk zamanlar ciddiye almadığımızdan  veya başka rahatsızlıkları düşündüğümüzden aklımıza kıl dönmesi gelmez. Özellikle hemoroit veya kabızlık sorunu yaşayan kişiler ağrının bu rahatsızlıklarından dolayı olduğunu sanırlar. İç çamaşırdaki arka bölümde sarı renkli bir akıntının varlığı aslında en önemli belirtidir.

Zamanla küçük bir kıl parçasının deri altında iltihaba dönüşüp apse yapması akıntıya ve kokuya sebep olacaktır ve sancılı süreç de bundan sonra başlayacaktır. Burada en önemli nokta, utanmadan çekinmeden yukarıdaki belirtileri fark ettiğimiz anda hemen bir doktora gitmemiz gerektiğidir. Geç kaldığımız her gün deri altındaki enfeksiyon daha çok büyüyüp başımıza beklenmedik işler açabilir.

Kıl Dönmesinde Tedavisi

Maalesef bu rahatsızlıkta evde kendi kendimize yapabileceğimiz bir tedavi yoktur. Özellikle geç kalınmış durumlarda bölgede küçük çaplı bir kist oluştuğundan cerrahi müdahale harici bir tedavi şekli yoktur. Lokal veya belden aşağı anestezi uygulanarak hasta ağrı hissetmez hale getirilir ve basit bir operasyonla kese veya kist çıkartılıp bölge temizlenir. Dikiş atıldıktan sonra günlük pansumanlar yapılır ve hasta en fazla üç hafta gibi bir sürede iyileşir.

Ülkemizde de uygulanan diğer bir yöntem de lazerle tedavidir. Özellikle son yıllarda hastalık çok ileri bir aşamada değilse bu yöntem uygulanmaktadır. Sadece lokal anestezi yapılır ve işlem en fazla 20 dakika sürer. Bu aşamadan sonra hasta rahatlıkla günlük normal hayatına dönebilir. Bu işlem sırasında cerrahi bir müdahale yapılmadığından dolayı hastanın ağrısı veya ameliyat sonrası şikayetleri de olmaz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar