PİC PROGRAMLAMA NEDİR? NE İŞE YARAR VE PROGRAMLAMA DİLLERİ NELERDİR?

PIC (Peripheral Interface Controller), Mirochıp firması tarafından üretilen mikro denetleyicilere verilen genel addır. PIC günümüzde en fazla kullanılan en meşhur mikrodenetleyicilerden biridir. Çünkü hem ulaşılması oldukça kolaydır.Hemde uygulamanın geliştirilmesi açısından piyasadaki diğer mikro denetleyicileri ile karşılaştırıldığında oldukça kolaydır.
PİC PROGRAMLAMA NEDİR? NE İŞE YARAR VE PROGRAMLAMA DİLLERİ NELERDİR?
Teknolojinin günden güne ilerlemesi ve daha küçük ebatlarda transistörlerin üretilmesi ile birlikte mikroişlemcilerde eskiye oranla daha da küçülüp eskiye oranla fiyat olarak da ucuzlamışlardır. Bugün evinizde bulaşık makinesinden fırına,dijital saatten elektronik aletlere kadar hepsinin içinde mikroişlemciler bulunmaktadır.Bugün piyasada amatör sayılan elektronikçilerin kullandığı 16F84-16F84A-16F877 gibi modelleri en yaygın olan modellerin arasında gelmektedir.Bu modellerin fiyatları da oldukça ucuzdur.

Pic ne işe yarar, programlama dilleri nelerdir ?

Pic olarak tanımlanan mikroişlemciler, tek başlarına bir işe yaramazlar.Bu nedenle tek başına kullanılamamaktadırlar. Her şeyden önce piclerin  programlanması ve bir elektronik devre haline getirilmesi gerekmektedir.Bir pici programlayabilmek  için ilk başta pic programlama yapmanızı sağlayacak olan derleyici denilen paket bilgisayar programını temin etmelisiniz. Proton ,Pic Basic,CCS, bu söz konusu programlardan bazılarıdır. Proton programı daha çok amatör programlamalar esnasında tercih edilebilecek bir programdır.Bu işte amaç profesyonelliğe doğru ilerlemek ise veya sıradan devreler yerine daha ilginç da zor devreler hazırlamak isteyen kişilerin CCS programlama dilini kullanarak işe başlamaları daha akıllıcadır.Bir pic ile yanıp sönen lambalar ,tabelada kayan yazılar,zamanlamasını ayarlayabileyeciğiniz yanıp sönen lambalar yapabilirisniz.Hatta daha da detaylara inip nem ölçer,dijital saat veya termometre benzeri aletler yapabilirsiniz.

Tabi ki tüm bu aletleri hazırlayabilmek için bir pic,bunu progralamak için kullanabileceğiniz bir paket program ve programı pice yükleyebilmek için bir sokete ihtiyacınız vardır.Böyle bir şeyi yapmak isteyenler ufak bir araştırmayla bütün malzemeleri temin edebilirler.
PİC PROGRAMLAMA
Ama şunu hatırlatmak da fayda var. Pic programlama yaparak bir şeyler yapmak isteyen kişiler bir anda çok zor detaylar gerektiren şeyler yapmaktan kaçınmalıdırlar.İlk başta basit devreler hazırlayarak başlamaları onlar için daha iyi olacaktır.Örnek vermek gerekirse bir lambayı açıp kapatmayı başarmak ilk adım için yeterlidir.Ayrıca bunun için hazırlanmış anlatımlı videoları seyrederek de kendinizi geliştirebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar