ORTODONTİ TEDAVİ NEDİR? NASIL YAPILIR?

Ortodonti tedavisi çarpık dişler ve bu dişlerin çene ile olan uyumsuzluklarını teşhis edip, önlemek amaçlı diş hekimliğinde yapılan bir uzmanlık alanıdır. Çenelerle ilgili sorunlar genel olarak irsi bir durum olmakla birlikte tedavisi mümkündür. Ergenlik döneminden itibaren böyle bir sorun varsa ortodonti yöntemlerle tedavisi olur.
ORTODONTİ TEDAVİ NEDİR? NASIL YAPILIR?
Bu tür bozukluklara sebep olarak çocuklukta yalancı emziğe bağımlılık, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklar gösterilebilir. Çarpık dişler, çene kemiğinin küçük olmasına rağmen dişlerin bu çeneye sığmayıp çarpıklık yaratması bu tedaviye ihtiyacı oluşturur. Ortodonti tedavisinde yaş sınırı yoktur. Yaşla orantılı olarak sadece tedavi bir plan içerisinde yürütülür.

Ortodonti tedavisi ağrısız bir işlemdir. Tellerin ilk takılışında yanaklarda yaralar oluşabilir ancak bu durum kendiliğinden geçer. Aynı şekilde tellerin takılmasından sonra da dişlerde sızı durumları yaşanır ancak bu da geçici bir durumdur. Tedavi süresince takılı olan diş telleri dişler için herhangi bir zarar yaratmaz. Aksine çürükten korunur. Ağız bakımının iyi yapılması halinde de hiçbir sorun yaşanmaz. Diş fırçalaması da tel olmasına rağmen rahatlıkla fırçalanabilir. Hekim bilgisi altında verilen talimatlarla ağız ve diş bakımı hasta tarafından uygulandığı takdirde hiçbir sorun yaşanmayacaktır.

Ortodonti Tedavisinin Belirtileri

Ortodonti tedavisi gerekliliği için birtakım belirtiler vardır ki bunlar; çarpık dişler, yanak ısırma, parmak emme, alt ve üst dişlerin temasında yaşanan sorundan dolayı ağzın kapanmaması, diş gıcırdatma tedaviye ihtiyaç olduğunun göstergesidir.

Ortodonti Tedavisi Öncesi Ve Sonrası

Ortodonti tedavisi sabır isteyen zor bir süreçtir. En kısa süresi 1 sene kadardır. Tedavi öncesinde hekim ve hasta arasında iletişimin kuvvetli olması, yapılacakların bir plan dâhilinde gerçekleşmesi gereklidir. Sonrasında ise durumu alışmanın verdiği ek araçlarla adaptasyon sağlanmaya çalışılır. Bu süre zarfının da atlatılmasıyla sağlıklı dişler olası mutluluk kaynağı olacaktır.

1- Ortodonti tedavisinde yaş sınırı yoktur.

2- Ortodonti tedavisi özellikle çene yapısı problemi sonrasında dişlerin ağız içerisinde uyumsuzluğu ile baş gösterir.

3- Ortodonti tedavisi tedaviye gereksinim duyulan önemli bir işlemler topluluğudur.

4- Ortodonti tedavisi öncesi ve sonrası ile sabır isteyen ancak sonucunda olumlu sonuçlanan bir süreçtir.

Ortodonti tedavi süresi hastanın yaşı, ağız sağlığının ne durumda olduğunun ve uygulanacak tedavinin tekniği doğrultusunda değişim gösterir. Bu süre ortalama 1 yıl ile 2,5 yıl arasında değişir. Tedavi sonrasında yapılan dişlerin bakımının iyi olmaması halinde tekrar sorunlar oluşabilir. Bu sebeple bazen hekimler tarafından takıp çıkarılan şeffaf plakalar verilerek kemik desteğinin oluşmasında yardımcı olunur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar