LOUİS PASTEUR HAYATI VE ESERLERİ KISACA ÖZETİ

Louis Pasteur 27 Aralık 1822 yılında Fransa da doğmuş olan ünlü bir kimyager olarak tanınmaktadır. Aynı zamanda mikrobiyologluk dalında da yer almıştır.
LOUİS PASTEUR HAYATI VE ESERLERİ KISACA ÖZETİ
Yalnızca Fransa’da değil tüm dünya ülkelerinde kısa zamanda adını duyurmayı başarmıştır. Dünyaca ünlü araştırma merkezine adının verilmesinin en büyük nedeni budur.

Louis Pasteur Özgeçmişi

Bilim adamı olmasının yanında insanlığı ile de ön plandadır. Ailevi kökeni Fransız devrimine dayanmaktadır. Askeri bir aileye mahsup olan Louis Pasteur astsubay bir babaya sahiptir. Ailesine ait geçim kaynağının dericilik olması maddi durumlarının yetersizliğini ortaya koymaktadır. Zor bir eğitim hayatı geçiren ünlü bilim adamı kendini her anlamda geliştirmeyi başarmıştır.

Portre çiziminde oldukça yetenekli olan düşünür, kısa zamanda bu alanda da ilerlemeler göstermiştir. Fransa da birçok kültür alanında hala portreleri sergilenmektedir. Üniversite yıllarında rektörünün kızı ile evlenmek istediğini bir mektup ile bildiren bilim adamı 1849 yılında Marie Laurent ile evlenmiştir. 4 çocuk babası olan Louis Pasteur 3 çocuğunu bazı hastalıklar nedeni ile kaybetmiştir. Hayatının her döneminde zorluklarla mücadele etmek zorunda kalan bilim adamı son oğlunu da 1871 yılında Almanya’ya esir vermiştir. Louis Pasteur 28 Eylül 1895 yılında doğduğu ülkede vefat etmiştir.

Louis Pasteur Eserleri

Yaptığı çalışmalar ile anılmakta olan bu ünlü kimyager mikropların üremesinin kendi başlarına olmadığını kanıtlamıştır. Günümüzde pastörize olarak bilinen ve özellikle süt ürünlerinde yer almakta olan bu kelimenin mimarıdır. Ününe ün katan en önemli olay tarihte ilk kez kuduz aşını bulan kişi olmasıdır.

Birçok hastalık üzerinde deneyler yapmış ve bazı hastalıklara karşı bağışıklığın daha güçlü olması adına üretime geçmiştir. Böylelikle kısa zamanda tüm dünyaca tanınan bir bilim insanı halini almıştır. Kuduzun yanı sıra genellikle sığır gibi hayvan türlerinde görülmekte olan şarbon hastalığına bulduğu aşı tedavisi bir çok hayvanı telef olmaktan kurtarmıştır.

Kuduz Aşısının Bulunuşu

Köpeklerin belirli sebeplerden dolayı kuduz hastalığına maruz kalması insanları ısırmasına ve öldürücü nitelik taşımasına neden olmaktaydı. Louis Pasteur bu alanda çalışmalarını sürdürmeden önce bir tedavi yöntemi bulunmayan kuduz bir çok insanın hayatına son vermekteydi.

Araştırmalarını ve deneylerini hayvanlar üzerinde deneyerek kuduz aşısını bulan ünlü düşünür birçok insanın hayatının kurtarılmasına vesile olmuştur. Böylece kabul gören bu aşı kısa zamanda dünyaya yayılmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar