Asit Yağmurları Nedir, Nasıl Oluşur ve Etkileri Nelerdir

Asit Yağmurları Hakkında Bunları Biliyor Muydunuz? Günümüzde sıkça yaşanan sıradışı yağmur türlerinden biri de asit yağmurlarıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen asit yağmurlarının en belirgin özelliklerinden biri de beraberinde doğaya ciddi anlamda zararlar verebilmesidir.
Asit Yağmurları Nedir, Nasıl Oluşur
Peki asit yağmurlar nedir? Nasıl oluşur? Etkileri nelerdir? Dilerseniz bu sorularımıza detaylı olarak cevaplar sunalım. Dilerseniz ilk olarak asit yağmurların genel tanımını yapalım. Asit yağmurlar adından da anlaşılacağı üzere asitli maddelere bağlı olarak ortaya çıkan yağmurlardır. Yani diğer bir deyişle fosil yakıtların yakılması sonucunda meydana gelen yağmurlardır.

Asit Yağmurlar Nasıl Oluşmaktadır?

Asit yağmurlar özellikle sanayi ve endüstri bölgelerinde yakılan fosil yakıtlar sonucunda kısa bir müddet sonrasında hava boşluğunda oluşabilmektedir. Yakılan fosil maddelerinin havadaki su buharı ile tepkimeye girmesi ile birlikte oluşmaktadır.

Asit Yağmurlarının Etkileri Nelerdir?

Asit yağmurların birçok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Asit yağmurların başlıca olumsuz etkileri şunlardır.

•    Tüm çevreye önemli derecede zarar vermektedir.

•    Ormanların yok olmasına ve tarım alanlarının kurumasına neden olmaktadır.

•    İnsan sağlığına önemli derecede zararlar vermektedir.

•    Sudaki asit dengesini bozarak balıkların yok olmasına neden olmaktadır.

•    İçeriğindeki sülfat maddesi sayesinde başta kanser, astım, bronşit olmak üzere birçok sağlık sorunlarına neden olmaktadır. 

Görüldüğü üzere asit yağmurları birçok bakıma oldukça tehlikeli riskler taşımaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı uzmanlar asit yağmurlarının görülmesi durumunda bireylerin asit yağmurlarının etkili olduğu alanlardan hemen uzaklaşması gerektiğinin altını çizmektedirler.

Gerek doğaya ve gerekse de insan sağlığına büyük tahribatlara yol açan asit yağmurları hakkında uzmanların önerilerini dikkate almalı ve bununla birlikte asit yağmurlarına neden olabilecek etkenlerden de kaçınmalıyız.

Makalemizde önemli bir konu olan asit yağmurları hakkında bilgiler sunduk. Umarız bu önemli konu hakkında sizlere faydalar sunabilmişdir. Asit yağmurları hakkında belirtmekte fayda gördüğümüz bir diğer faktör de bu yağmurların içme sularına da dahi zarar vermesidir. Dolaysıyla asit yağmurlarının etkili olduğu alanlarda yer alan doğal kaynak suları asla içilmemelidir.

Yorumlar

  1. Hep asit yağmurları ile ilgili ayrıntılı bir yazı okumak isterdim fakat fırsat bulamazdım veya unuturdum. Sayenizde bu merakımı giderdim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar