TIBBİ UYARI BİLEKLİĞİ NEDİR? TIBBİ UYARI BİLEKLİĞİ KİMLERE VERİLİR?

Tıbbi uyarı bileklikleri, bir başka deyişle hayat kurtaran bileklikle birçok kişinin hayatını kurtarmada yardımcı olmuştur. Adı üstünde tıbbi bileklikler bileğe takmak için tasarlanmış üzerinde hastanın sağlık durumuna ilişkin doktorlar için hastaya yardım etmek adına üzerinde hayati bilgiler yazan bilekliklerdir.

İlk etapta anlamsız gelebilir. Fakat şöyle düşünün herhangi bir ilaca alerjiniz var veya kronik bir rahatsızlığınız var. Ani bir kaza geçirdiniz acil servise getirildiğinizde oradaki doktorlar acil müdahale durumunda sizin alerjiniz olan ilacı size bilmeden verip daha da sıkıntılı bir durum yaşayabilirler. Oysaki bileğinizde bu tür bilgiler taşıyan bir bileklik böyle zamanlarda hem acil servisteki doktorların daha çabuk müdahale etmesini sağlar. Bu durumda da sizin için de hayati bir durum yaşanmamış olur.
TIBBİ UYARI BİLEKLİĞİ NEDİR? TIBBİ UYARI BİLEKLİĞİ KİMLERE VERİLİR?
Bu bileklik üzerinde yukarıda belirttiğim gibi özel hastalıklar yazılmaktadır. Bunlar tıbbi kısaltmalarla tüm tıp uzmanlarının anlayacağı bir şekilde tasarlanmıştır. Örnek vermek gerekirse A-fib atriyal fibrilasyon, KB kan basıncı, VT ventriküler taşikardi gibi bu bilgiler yeri geldiğinde hayatınızı bile kurtarabilir.

Kimler Tıbbi Uyarı Bilekliği Takmalı?

Yukarıda da bahsettiğim gibi herhangi bir alerjik problemi olan kişiler, bir takım özel ilaçlar kullananlar, kan pıhtılaşması sorunu yaşayanlar ve bunun gibi özel hastalığı olan kişiler tıbbi uyar bilekliği takmaları kendileri için oldukça gereklidir.

Biraz daha detaylandırmak gerekirse,

-    Penisilin, sülfür gibi birtakım ilaçlara alerjik reaksiyon gösteren kişiler de, ilaç verildikten sonra ortaya çıkacak sorunları önlemek için mutlaka bu bilekliklerden takmalıdır.

-    Vücudunda kalp pili, kalça ve diz protezi gibi implantlar olan kişilerin bu bilgilerin yazılı olduğu bilekliği takmaları doktorlar için önemlidir.

-    Epilepsi, kalp hastası, astım, diyabet vb. şekilde hayati önem taşıyan hastalıkları yaşayan kişiler mutlaka takmalıdır.

-    Alzhaimer hastası ya da demans hastalarının da mutlaka bileğinde bu hayat kurtaran bilekliklerden olmalıdır.

-    Bunların dışında organlarını bağışlamak isteyen kişiler de bu durumu bu tür durumlarda doktorun hemen müdahale edip organları alabilmek adına gerekli prosedürleri başlatmasına yardımcı olabilirler.

-    Bazı kişilerde herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belirtmek içinde bu bilekliklerden takmaktadırlar.

Bunların dışında sık seyahat eden kişiler, çocuklar mutlaka bu bilekliklerden takmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar