Katalitik Konvertör Nedir, Görevi Nedir,Nasıl çalışır

Arkadaşlar Özellikle büyük şehirlerde, trafikte gezen araçların yarattığı kirlilik toplandığında büyük problemlere yol açabilir.Bu problemleri çözmek için devletler kendi içlerinde kirliliğin miktarını kısıtlamak için yasalar yaratmışlardır.
Katalitik Konvertör
Otomobil üreticileri de yıllardır, yaptıkları motor ve yakıt sistemlerine iyileştirmeler yaparak, bu yasalara bağlı kalmaktadırlar.Bu iyileştirmelerden biri de 1975 yılında üretilen, katalitik konvertör adı verilen parçadır.

Katalitik konvertör'ün görevi egzost gazındaki zararlı maddeleri son susturucudan atılmadan önce daha az zararlı hale getirmektir.Katalitik konvertörler inanılmaz derecede basit parçalardır, ancak etkileri de bir o kadar büyüktür.

Katalitik konvertör'de, 2 tip katalitik görev yapmaktadır, bir azaltıcı katalizör ve bir oksidasyon katalizörü. Bu iki tip de, metal katalizör ile çevrili seramik tabakadan oluşmaktadır.


A: Azaltıcı katalizör : Burası ilk aşamadır, NOx gazları emisyonu platin ve rodyum sayesinde azaltılır.

B: Oksidasyon katalizörü : Burası da katalitik konvertörün ikinci aşamasıdır. Yanmamış hidrokarbonları ve karbonmonoksiti platin ve paladyum katalizör üzerinde yakarak azaltır.

C: Üçüncü bölüm ise egzost hareketlerini izleyen kontrol sistemidir ve bu bilgileri yakıt enjeksiyon sistemini kontrol etmek için kullanır. Bu noktada bir oksijen sensörü katalitik konvertörün yukarısında bağlıdır, yani motora konvertörden daha yakındır. Bu sensör aracın elektronik kontrol ünitesine (ECU) egzost'ta ne kadar oksijen olduğunu bildirmektedir. ECU bu sayede hava-yakıt karışımını düzenleyerek içerideki oksijen miktarını arttırabilir veya azaltabilir.

Bir otomobilden çıkan gaz emisyonları şunlardır;

Nitrojen Gazı(N2) – Atmosferdeki havanın %78′ini oluşturan bu gaz, direkt olarak dışarı atılır. Zararsızdır.

Karbondioksit Gazı(CO2) – Yanma sonrası oluşan ürünlerden birisidir. Karbon atomları havadaki oksijenle birleşerek oluşur. Havada %0,03 oranında bulunur. Fazlası zararlıdır. Oksijeni tutucu özelliği olduğundan(oksijen atmosferde %21 oranında bulunur) fazlası oksijenin yayılmasını ve havada hissedilmesini engeller.

Su Buharı(H2O) – Yine yanma sonrası oluşan ürünlerden birisidir.Hidrojenin oksijenle kimyasal bağ yaparak su buharı oluşturması şeklinde gerçekleşir. Zararsızdır.

Yukarıdakiler temel gazlar olup doğrudan dışarı atılırlar. Katalitik konverterin devreye girdiği ve engellediği gazla ise şunlardır;

Karbonmonoksit(CO) – Renksiz ve kokusuz çok zararlı zehirli bir gazdır.

Hidrokarbonlar ve Uçucu Organik Bileşikler(VOCs) – Yanmamış yakıt ve dumanı oluşturan buharlaşmış gaz parçacıklarından oluşurlar. Zehirleyici etkileri vardır.

Nitrojenoksit(ler)(NO ve NO2 şeklinde iki tip olup NOx olarak gösterilirler) – Havadaki kirli sis bulutu ve asit yağmurlarının kaynağıdır. İnsanların sinir sistemi ve mukus zarları üzerinde etkili ve zararlıdır.

Katalitik konvertörün önemi ve görevi

Katalitik konvertörün amacı yakıtın havaya göre fazla gelmesi durumunda yakıtın yanmamış bölümün tekrar yakılması ve eksozdan atılması içindir .manifoltan gelen gazın karşılaşması gereken türbülans zamanlaması üzerin de bulunan oksijen sensörünün gaz sürtünmesinden okuyacagı sinyali beyine ileterek kordinasyona yardımcı olmak dogru algılanan bir iletişimle kazanılacak bu okuma aracınıza güç yakıt ekonomisi ve performans olarak yansıyacaktır.

Katalitik konvertör iptalinin Araca hiçbir zararı yoktur. Aksine buradan gazların geçmesi için harcayacağınız güçten kar edersiniz. Motor rahatlar. Eksoz gazlarını daha rahat atarsınız.Ancak motorunuzun sesi biraz değişir.

Bunun için o bölgeye uygun Katalitik konvertöründe görevini karşılayacak özel üretilmiş türbülanslı bir kat iptalini kulanmanız Katalitik konvertörün sesizliyinde olmasada farkı motor devriniz yükseldiğinde çok daha belirgin fark etirecek bir performansla gösterecektir. Katalitik konvertör en büyük önemi soludugumuz havayı temizlemektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar