John Steinbeck Kimdir Hayatı Ve Eserleri Kısaca Özeti

İrlanda göçmeni ırgat bir ailenin çocuğu olarak 1902 yılında dünyaya gözlerini açtı. Salinas Vadisi’ndeki çiftliklerde geçen gençlik ve çocuk yılları boyunca hep çalıştı. Ortaya çıkarmış olduğu tüm eserlerde hep buraları kullandı ve buralardan esinlendi. Genç yaşlarda hep kitap yazmayı hayal eden John Steinbeck hayatı boyunca hep üretmeyi sevdi.
John Steinbeck Kimdir Hayatı Ve Eserleri Kısaca Özeti
Yeni eserler ortaya koymak ve kitap yazmak onun en çok keyif aldığı işlerden biridir. 1919 yılında girdiği Stanford Üniversitesi’nde yazarlığına katkısı olacak dersleri seçerek bunlara katıldı.

Öğrenimini sürdürdüğü seneler içinde maddi kazanç elde edeceği birçok işte çalıştı. Tezgâhtarlık, ırgatlık, laborantlık, kapıcılık gibi çok işte çalışarak kazanç elde etti.

Yayınladığı Eserlerle Önemli Başarılar Elde Etti

Üniversiteyi bıraktığı dönemde tekrar okumak için bu sefer New York’a giderek gazetecilik işlerine başvurdu. Ancak yazılarının büyük kısmını yayınlatamayarak büyük hayal kırıklığına uğradı. Bu nedenle haya kırıklıkları ile Kaliforniya’ya döndü.

Dikkat Çeken Eserleri

•    İlk romanı Altın Kupa 1929 yılında çıktı ve fazla ilgi görmedi.

•    1935 yılında Yukarı Mahalle’nin yayınlandı ve bu eseri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

•    Bitmeyen Kavga 1936 yılında çıktı ve bu eserde büyük beğeni gördü. •    Fareler ve İnsanlar 1937 yılında çıktı ve bu önemli başarısının yanı sıra Pulitzer Ödülü kazandığı Gazap Üzümler başarısının taçlanmasını sağladı. Kitaplarında işçi sınıfının gündelik ilişkilerini yansıtması nedeni ile hal tarafından kabul gördü.

Yaşam koşullarını ve mücadelelerini ele alan bu kitaplar sayesinde büyük başarılar elde ederek önemli ödüller kazandı.

Döneminin ve çağımızın en temel toplumsal meselelerini ele alarak farklı bir bakış açısı ile bu konuları ele aldı. Bu bakış açısı beraberinde yeni eserlerin de ortaya çıkmasına vesile oldu. Sardalye Sokağı, Cennetin Doğusu ve daha pek çok başyapıta imzasını atan yazar bu yapıtlarının sonrasında 1962 yılında edebiyata katkılarından Nobel Edebiyat Ödülü alarak önemli bir başarı elde etti.

Yorumlar

Popüler Yayınlar