GREGOR MENDEL KİMDİR? HAYATI KISACA ÖZETİ

Günümüzde Mendel denilince genetik bilimin babası olarak bilinmektedir. Gerçek adı Johann Mendel'dir. Genetik bilimi ile uğraşmış bir bilim adamı olup aynı zamanda botanik bilimi ile de uğraşmıştır. Aynı zamanda rahip olarak ta bilinmektedir. Mendel daha çocuk yaşlarda bilime meraklı bir bireydir. Öğrenim yıllarını tamamladıktan sonra manastırda rahiplik yapmıştır.
GREGOR MENDEL KİMDİR? HAYATI KISACA ÖZETİ
Bilim ile ilgili çalışmalarına manastırda da devam etmiştir. Birçok bitki üzerinde deneyler yapmıştır. Canlılardaki kalıtımın nasıl işlediğini tespit etmek için bezelyeler üzerinde deneyler yapmıştır. Bu deneyler sonucunda Mendel Kalıtım Yasalarını bulmuştur.

Gregor Mendel Yaşamı

Mendel' in bilime olan ilgisi çocukluk döneminden başlamaktadır. Bunda ailenin eğitimi için gönderdiği okulun etkisi ve çocukluğunun çiftlik evinde bitkilerin içinde geçmesinin de etkisi vardır. Okul çağı geldiğinde o dönemlerde çok fazla okul olmasa da Mendel ailesi tarafından okula gönderilmeye başlanmıştır. Gittiği okulda '' Para ve mülk elimden alınabilir ama bilimsel bilgiye sahip olma sanatı, asla'' temel ilkedir.

Bu okulda öğrenciler bitki yetiştirme gibi konularda eğitim almaktaydılar. Okulda öğretmenleri tarafından üstün zekâsı fark edilince daha özel eğitimler alması için farklı okullara yönlendirildi. Ailesi her konuda zorla da olsa gereken maddi ve manevi desteği sağlayarak çocuklarının eğitim hayatına devam etmesini sağladılar.

Mendel Genetik Yasaları

Bilime katkısı çok fazladır. En ilginç özelliği de hem din adamı hem de bilim adamı olmasıdır. En fazla çalışma yaptığı alan genetik bilimi alanıdır. Bununla ilk çalışmalarını da bezelye bitkisi üzerinde yapmıştır. Gen olgusunu bulan bilim adamıdır. Kalıtımla geçen özelliklerin gen tarafından belirlendiğini ileri sürmüştür. Anne ve babadan baskın olan gen hangisi ise çocuğa o gen in geçtiğini ileri sürmektedir. Her bireyin baskın olan gen özelliğine göre iki dizi gene sahip olduğunu ileri sürmektedir.

Genler mutasyona uğramazsa kuşaktan kuşağa diğer bireylere de geçtiğini ileri sürmektedir. Bilim dünyasına katkıları hala da günümüzde doğruluğu kanıtlanan çalışmalardır. Meteoroloji alanında da çalışmalar yapmak istemiş fakat ömrü yetmemiştir. Özel ders verdiği öğrencilerinden birine bunu belirtmiş ve meteoroloji çalışmalarını onun yapmasını dilediğini yandığı bir mektup ile dile getirmiştir. Bilim dünyasına katkılarından sonra böbrek iltihabı ve kalp hastalığı sebebi ile hayatını kaybetmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar