Dionaea (Dionaea muscipula) Bitkisinin Özellikleri

Doğanın işleyişi ve sırları aradan ne kadar zaman geçerse geçsin halen tamimiyle bilinmemektedir. Sayısız canlı türünün olduğu dünyamızda çeşitli yetenekleriyle bizi şaşırtan birçok bitki ve hayvan türü vardır. Bu bitkilerden biri de Latincedeki adıyla Dionaea Muscipula olarak bilinen, Venus Flytrap veya Venüs Sinekkapan bitkisidir. Diğer tüm bitkiler arasından Dionaea bitkisini et yemeye iten en büyük sebep bataklık ve besinden yoksun topraklarda yetişmesidir.
Dionaea (Dionaea muscipula) Bitkisinin Özellikleri
Bitkinin büyümesi için gerekli bileşenlere sahip olmayan bu azot ve fosfor elementlerinden yoksun topraklar Amerika Birleşik Devletleri’nin güneydoğusundaki Güney Carolina ve Kuzey Carolina’da bulunmakta olup bitkiye yaklaşık 20-30 yıl ev sahipliği yaparlar. Sinekkapan bitkisi adından anlaşılacağı gibi yalnızca sinekle beslenmez, karıncalar, örümcekler ve tırtıllar da yediklerinin arasında bulunmaktadır.

Yaprağın Sırrı Çözülemeyen Kapanma Mekanizmasıdır

Kasları ve sinir hücreleri olmayan bir bitkinin nasıl kapandığı halen günümüzde bilim adamlarının araştırdığı bir konudur. Beslenme şu sırayla gerçekleşir:

•         Dionaea ilk önce, aromalı bir nektar salgılayarak böceğin ilgisini çeker.

•         Böcek bitkinin kapan şeklindeki yaprağına doğru gelir. Yaprakların kenarları kıllarla çevrili olup, böcek ilk kez dokunursa kapanmaz ancak böcek ikinci bir kıla dokunursa veya aynı kıla yirmi saniye içinde tekrar dokunursa yapraklar kapanır.

•         Eğer kapanma esnasında böcek yakalanmamışsa veya yakalanan böcek değilse yapraklar on iki saat içinde yeniden açılmaktadır. Eğer yakalanan böcekse, yapraklar hava almaz şekilde kapanarak üretilen enzimlerle böcek sindirilir.

Bitki Kansere Çare Olabilir mi?

Gıda olarak tüketilmesi sakıncalı olan birçok bitki kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bitkilerin bazıları anti-kanserojen olarak adlandırılırlar. Dionaeanın da anti-kanserojen bitkilerden biri olduğu uzmanlarca onaylanmıştır. Bu bitkinin kansere kesin çözüm olduğuna dair henüz bir kanıt olmamasına karşın, oldukça ilginçtir ki lösemi tedavisinde kullanılan ilaçların içeriğinde Dionaea bitkisi özü bulunur.

Preslenmiş taze Dionaea bitkisi bağışıklık sistemini uyarır ve tümör tedavilerinde de kullanılabilir. Genel olarak bilinen yararları idrar söktürücüdür, regl kanamalarının düzenli olmasını sağlar, titremeli öksürük nöbetlerine iyi gelir ve boğmacada kullanılır. Birçok yararı olan Dionaea, kenelerin yakalanması ve üremesinin kontrolü ile ilgili çeşitli projelerde de kullanılmıştır. Ayrıca nasır ve siğillere karşı da etkili bir tedavi yöntemidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar