Çalma Hastalığı (Kleptomani) Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir

Kleptomani Halk arasında çalma hastalığı olarak bilinen Çalma hastalığı yani Kleptomani, kişilerin kendi ihtiyaçları olmayan değersiz eşyaları çalması olarak bilinmektedir.
Çalma Hastalığı (Kleptomani) Nedir
Dışardan kolaylıkla anlaşılmayan bir hastalıktır. 150 yıllık bir geçmişi olan bu hastalığın yapılan araştırmalara göre milyonlarca liraya mal olduğu bilinmektedir.

Genellikle kadınlarda görülen bu rahatsızlıklarda hastalar, kendileri tedavi olmayı çok fazla kabul etmemektedir. Uzmanlarca kontrol bozukluğu olarak adlandırılan bu hastalık öncelikle çocuk yaşlarda başlar ve ilerleyerek yetişkinliğe kadar devam eder.

Bu hastalığın görüldüğü insanların evli yada dul olduğu gözlemlenmiştir. Kleptomaninim kendiliğinden ortadan kalkması neredeyse imkansızdır. Kleptomani, genellikle seksüel bozukluğu ve depresyon sorunları yaşayan insanlarda görülmektedir.

Bu türden hastalıkları olan insanlar çalarak kendilerini rahatlatmaya ve stresten kurtulmaya çalışırlar. Uzmanlarca yapılan araştırmalara göre Kleptomani yaşayan insanların birçoğunda aşırı gelişmiş bir süperego bulunmaktadır ve bundan dolayı hastalar da kendilerini küçük şeyler çalarak cezalandırma eğilimindedir. Uzmanlara göre sadece davranışsal değil biyolojik etmenlerin de bu hastalığın oluşumunda etkili olduğudur. 

Kleptomani hastalığı belli belirsiz bir hal aldığı için yapılacak olan tedavilerin kesin sonuçlar verdiği tam anlamıyla söylenememektedir. Kısa vadede olumlu sonuçlar doğursa da uzun vadede tam anlamıyla bir etki sahibi olamamaktadır.

Yine de son çalışmalarda ulaşılan bulgulara göre psikanalitik yönelimli psikoterapinin, hastaların davranışsal bozukluklarının önüne geçmesinde etkili bir yöntem olmuştur. Ayrıca hastalara yapılan ilaç tedavileri olumlu sonuçlar vermiş ve antidepresif ilaçların kullanımı devam ettikçe hastalığın tetiklenmesinin önüne geçilmiştir.

Ayrıca bazı bilim adamları da hastalarına çalma isteği geldiği zaman nefeslerini tutmalarını önermiş ve bu durum ilerleyen haftalar sonucunda olumlu bir etki oluşturmuştur. Bazı hastalar ise hastalıklarının farkında olduğu için profesyonel bir yardım almadan kendilerine bazı yaptırımlar uygulayarak engel olmaya çalışırlar. Örnek vermek gerekirse kendilerine alışveriş yapmayı yasaklar ve bu sayede çalma işlemini engellemiş olur.

Yorumlar

  1. Bulunduğu bir dükkanda kamera olduğunu bile bile kendini çalmaktan alıkoyamamak çok kötü birşey normal bir insan kamera olduğunu bildiği biyerde bunu asla yapmaz bilerek kendini rezil etmez ben bunu yaşadım ve semti terkettim tedavide görmüştüm ama uzun aralık larla bazen oluyor bunun önüne geçemiyorum ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  2. Kendinizi kontrol etmelisiniz kesinlikle tedaviye devam etmelisiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar