Boks sporu nasıl oynanır, kuralları nelerdir

Bu aralar boks oldukca popiler olmaya başladı iki kişinin ringde kapışması ve bilekleri sağlam olan ayrıca zeki olanın kazandığı musabakadır. Boks yapacak kişi cesaret, güç ve dayanıklılık olması gerektiğini bilmesi gerekir yoksa daha ringe çıkmadan rakibi yere serer.
En zor spor oyunlarından birisi de boksdur çünkü direk kafaya darbe alındığı için tehlikelidir ayrıca tehlikeli olduğu kadar izleyenler için müsabaklar heyecanlı geçer. Katı kuralları olan boks sporu nasıl oynanır, kuralları nelerdir öğrenelim.

Boks sporu nasıl oynanır ve Boks sporunun kuralları nelerdir

Boks sporunun başlıca kuralı belden aşşağı ve yumruklardan başka birşeyin kullanılmmamasıdır. Ayak, tekme gibi vuruşların yasak olmasıdır. Özel hazırlanmış bosk eldivenleri sayesinde ciddi yaralanmaların önüne geçilmektedir.

Eldivenlerin içinde yumuşak ve şişirilmiş özel madde olduğu için sert vuruşların önüne geçilmiştir. Boks yapan kişi rakibine net ve belden yukarı vuruşlarla üstünlük sağlar atak halindeyken rakibinden gelen saldırılarada uyanık olmalı ve rakipten gelecek darbelerden korunmalıdır.

Boks oynandığı yerin etrafı kalın yumuşak3 yada 4 kat halatlarla çevrilidir ringin ölçüsü 6,10 m² olarak ayarlanmış ve zemin yumuşak malzemelerden yapılmıştır. Amatör ve profesyonel olarak bu spor yapılmaktadır. Amatör boksta ise ringin çevresi en az 3-6 m² dir.

Boks sporunun kuralları

Amatör sporcuların eldivenleri 225 garamdır ve amatör sporcular şort ve atlet giyerek müsabakalara çıkarlar.

Profesyonel oyuncular ise sadece şort giyerek müsabakalara çıkar eldivenlerinin ağırlığı ise amatör oyunculara göre 170 ile 225 gram arasında değişmektedir.

Raunt süreleri amatör ve profesyonel sporculara göre farklıdır amatörlerin raunt süresi 2 dakika 5 raunttur.

Profesyonel sporcuların raunt süreleri amatörlere göre farklıdır profesyonellerin müsabakaları 3 dakikalık rauntlarla 15 raunt sürer.

Boksta yasak olan haraketler dirsek, kafa, başın arka kısmı ve ense, omuzlarla itmek, belden aşağıya vurmak ve belden aşağıyı kavrayarak hareket kısıtlaması yaşatmak, böbreklere ve yere düşen ve tekrar kalkmak üzere olan oyuncuya vurmak yasaktır. Rakibi ayağa kalkmadan vurması yasaktır.

Müsabaka sırasında ayakta ve sadece eldivenleriyle vurması gerekir yani çelme, oturma, rakibini tutma ve konuşma gibi hareketler yasaktır.

Rakip yere düştüğünde hakem yere düşen sporcu kalkana kadar 10 a kadar sayar eğer yere düşen sporcu 10 a kadar kalkamazsa nakavt olmuş demektir yani yenilmiş olur. Boksörlerin iki yardımcısı vardır ringe çıktığında yardımcıları sadece dışardan taktik verir.

Karşılaşacak sporcuların ağırlıkları aynı olması gerekir yani iki boksörün de aynı sıklette olması gerekmektedir. Dışarıdan müsabakayı izleyen juri puanlamayı yapar toplam raunt süresince en çok puanı alan sporcu birinci seçilir. Yasak olan hareketleri yapan sporcu ihtar alır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar