Agave Bitkisinin Özellikleri ve Kullanım Alanları

Sabır otu olarakta bilinen agave bitkisi çölde yetişen ömründe sadec birkez çiçek açan ve uzun yıllar yaşamasına rağmen başka çiçek açmayan ilginç bitki türüdür. Anavatanı meksika olan agave bitkisinin özellikleri ilginçtir.

Agave Bitkisinin Özellikleri
Aloe vera bitkisine çok benzediği için karıştırılmkata agave çeşitleri farklı özelliklere sahip olduğu için hepsinin kendine ayrı yapısı bulunmaktadır.

Renkleri farklılık gösteren çeşitleri diğer bitki türleriyle sık sık karıştırılmaktadır. Sıcak iklimi seven agave Akdeniz Bölgelerinde yetişmekte 50 civarında türü bulunmaktadır.

Agave bitkisinin özellikleri

Yaprakalrı sivri uçlu dikene benzemekte yeşil ve etlidir. Boyları 3 metreyi bulmakta uzun ömürlü inanamayacaksınız ama yüz yıllar kadar yaşayabilmekte fakat bu uzun ömründe sadece bir kere çiçek açmaktadır.

Yaklaşık 15 yaşını geçmesiyle agave bitkisin gövdesinden 10 metreye yakın bir sap yükselir. Uzayan bu sapın tepesinde kırmızı ve sarı renkte olmak üzere çok sayıda çiçek açmaktadır.

Agave kullanım alanları

Yapraklarından sicim ve halatlar örülür. Yaparaklarındaki liflerin sağlamlığı sayesinde sicim ve halat örülerek kullanılmaktadır.

Yapraklarından elyaf yapılarak tekstil sektöründe kullanılmakta.
Meskal adında ve farklı alkollü içki yapımında kullanılmaktadır.
Doğal tatlandırıcı elde edilerek şeker hastalarının sağlıklı beslenmesinde doğal tatlandırıcı şurup üretilir.
Yazarın yorumu: Oldukca gösterişli ve uzun ömürlü olması sağlık için ve kullanılan bir çok eşyada agave bitkisinin gövdesi ve yaprakları kullanılmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar