Tenis Sporu Nasıl Oynanır? Kuralları Nelerdir?

Tenis sporu ülkemizde yeni yeni popülerleşmeye başladı. Dünya çapında büyük ilgi görmeye başlayan bu spor, iki kişilik takımlarla ya da iki kişi arasında, oyuncuların raketler yardımıyla tenis topunu, ortada bulunan ağ üzerinden karşı takımın/kişinin sahasına atmaya çalışılması amacıyla oynanan bir spordur.
Tenis Sporu Nasıl Oynanır?
Bu spor 1800'lü yılların başında İngiltere'de oynanmaya başlandı. Tenis günümüzde olimpiyat oyunlarında kendine yer bulabilmekte ve bu sporla ilgilenen kişilerin yaş sınırlamasına tabii tutulması en önemli özellikleri arasındadır. Peki tenis sporu nasıl oynanır, tenis sporunun kuralları nelerdir? İsterseniz yazımızın devamında hep birlikte bunu öğrenelim.

        Tenis Sporu Nasıl Oynanır?

    Tenis, dikdörtgen olarak tasarlanmış düz bir zeminin üzerinde betonda - ki bu genellikle beton zemindir - çimde ya da balçıkta oynanır. Nadiren de olsa toprak sahalarda da bu spor oynanabilmektedir. Dilerseniz sahalarla (kortlarla) ilgili küçük bilgiler verelim.

    İki kişi oynanan tenis maçlarında sahalar 9 metre uzunluğunda ve 8.23 metre genişliğindedir. Ancak iki takım olarak oynanan bu maçlarda genişlik 10.97 metreye kadar çıkarılır. Kortun 4 tarafını kaplayan ayrılmış bölüm ise, oyuncuların kaçan toplarını alabilmeleri içindir. Kortun genişliğine paralel olarak çekilmiş olan ağ (net), sahayı iki eş parçaya böler.

    Sınır çizgisi, kortların genişliğini belirler ve bunların ortasında kalan işaretin ismine de çilekeş çizgisi denir.

    Tenis sporunda genel olarak 3 adet sık kullanılan kort tipi vardır. Bu kortların adları tenis alanında kullanılan malzemelerle adlandırılır. Bunlar; toprak kort, sert kort ve çim korttur.

    Toprak kortlardan başlayacak olursak; bu sahaları yavaş sahalar olarak nitelendirebiliriz. Bunun nedeni ise, topun rakete gelene kadar hız kaybetmesi ve yükseğe zıplayarak zemine çarptığında ani bir hızlanma olmasından kaynaklanmasıdır. Bu sahalarda winner adı verilen sayı alan vuruşlar daha zor yapılır. Bu nedenle toprak korttaki maçlar normalden daha uzun sürer. Bu sahalarda oynanan müsabakalarda sayılar genellikle topun fileye takılmasıyla ya da dışarı atılmasıyla alınır. Toprak zemine topun teması daha belirgin bir şekilde olur ve top zeminde rahatlıkla görülecek şekilde iz bırakır. 

    Diğer iki kortumuz olan çim ve sert zeminler hızlı olarak nitelendirilebilir. Ayrıca bu hız zeminin hangi maddeyle yapıldığına bağlı olarak doğru orantıda işler. Bu sahalarda ise toprak kortun aksine daha çok bireysel beceriler ön plana çıkar. Daha sert servis atan ve etkili vuruşlar yapan oyuncu genellikle maçları kazanır. Gelelim oyun kurallarına ve oynanış şekillerine.

        BİR PUANLIK OYUN NASIL OYNANIR?

    Sporcular karşılıklı olarak file önünde dururlar. Bir sporcu servis atar ve karşısındaki sporcu/sporcular servisi karşılar.

    Servis atan sporcu her puan için sınır çizgisinin arkasında ve ortada bulunan işaret ile yanda bulunan çizginin arasında durur. Servisi karşılayan sporcu ise, kendi alanında istediği yerde durabilir. Bu pozisyonlar alındıktan sonra servisi karşılayan kişi hazır olduğunu hissettiğinde servis kullanılır.

    Atılan serviste top ağa değmeden alıcının sahasına inerse sayı servisi atan kişinin olur. Ancak servis atılırken top oyun alanının dışına çıkarsa aut olur ve servisi karşılayan kişi puan kazanmış olur. Son olarak şutlardan biraz bahsetmek istiyorum.

        SERVİS

    Raket ve tenis topu birbirine paralel olacak biçimde elde hazır bekletilir. Vücut pozisyonu doğru servis kutusuna doğru ayarlanır. Sonrasında top 2 kol boyu kadar mesafe olacak şekilde dikey alın hizasına doğru fırlatılır. Bu fırlatma sonrasında raket sırta kapalı şekilde alınır. Dirsek bölümünden yukarı tarafa doğru fırlatılan topa vuruş yapılır. Vuruş tamamlanır ve sağ elde bulunan raket sol ayak yanına indirilir.

        FOREHAND

    Bu vuruşta raketi düzgün bir açıyla tutarak başın üstünden geriye çekilir. Bu uygulama sırasında iki bacak da hafif bükülü bir pozisyonda olur. Top size doğru gelirken raket aşağıdan başlayarak dizlerin önüne kadar giderken topa vurulur. Yapılan vuruştan sonra raket boyna çekilir ve sol el ile desteklenir.

        BACKHAND

    Bu vuruşta iki elinizle raketi geriye çekersiniz. Bu uygulama yapılırken dizler hafif bükülmelidir. Sonrasında gelen topa dizin önünde iki el yardımıyla vurulur. Topa vuruş gerçekleştikten sonra iki el yardımıyla raketi boyna çekmek gerekir.

        VOLE

    Topun yere düşmesini beklemeden file önünde yapılan vuruşlardır.

        SMAÇ

    Servise benzeyen bu vuruşun tek farkı, top size yüksekten gelirken yaptığınız vuruş olmasıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar