SÜRÜ PSİKOLOJİSİ NEDİR? KISACA

    Bu tabir ilk olarak 1848 yılında Amerika'nın politika olarak izlediği stratejide kullanıldı. Amerika'da bulunan bir palyaço, o dönemin seçim zamanında yapılan turlara bando arabası ile katıldı. Bu araba ile turlara katılan palyaço 'bandoya katıl' sloganını ortaya attı ve birden popülerleşti.
SÜRÜ PSİKOLOJİSİ NEDİR?
Buna bağlı olarak da seçimlerde çok büyük bir zafer kazandı. Kullanılan bu kavramın temeli aslen buradan gelmektedir; 'Bandwagon Effect' olarak adlandırılır. Peki sürü psikoloji nedir?

    Sürü psikolojisini ele alan Psikoloji bilimi bu tabiri şöyle açıklıyor; bir takım kurallara bağlanmış belli inançların, topluluğun, ülkenin vs. insanların arasında hızla yayılmasına verilen isimdir. Bu nokta temel olan şey, bu inancın kabul görme olasılığına inanmış bir çok kişinin bulunması ve diğer insanların bu nedenle o inancı kabul etmesidir.

Sürü psikoloji aslında grup çalışmalarına da bağlıdır. Buna örnek olarak şunu anlatabiliriz: Bir grupta olduğunuzu düşünün ve bazı kişilerin doğru kararlardan cayarak yanlış kararlar aldığını varsayın. Diğer insanlar gruptaki düzeni bozmamak adına bu insanlara katılacaklardır. Bu davranışa biz sürü psikolojisi diyoruz. Bu duruma etki eden durumlar, grubun değerleri, fikirleri, davranışları, inançları ve akran baskılarıdır.

    Bilişsel eğilimlerin sonucu olarak adlandırdığımız şey sürü psikolojisidir. Belirttiğimiz bu bilişsel eğilim, doğru bir rotadan ayrılmak anlamında nitelendirilebilir. Ayrıca bu psikoloji tüm yaş gruplarına hitap eder. Ancak gençler bu psikolojiye karşı daha bir eğilim gösterirler. 

    İnsanlar yalnızlıktan korktukları için topluluğa uyma kararı alırlar. Zihnimizi korkularından arındırmış olsaydık mutlaka verdiğimiz kararları tartarak hareket ederdik. Bu psikolojide yalnız kalmamak adına diğerlerinin verdiği kararlar sorgulanmaksızın kabul edilir.

    Etrafımızda başarılı olan insanların davranışları, düşünceleri, kararları bizlere doğru gelir. Onların verdiği kararlar her zaman için güven verir. Bu gibi düşüncelerle o kişilerden etkilenen insanlar doğru düşünme yetilerini kaybederler ve o insanların yönünden giderler. Hatta sorgulama yapma gereği bile duymazlar.

    Sürü psikolojisi insanlara istemediği kararlar aldırabildiği için zararlıdır. Ancak bu durum ilk bakışta farkedilemeyebilir. Örnek olarak, bir grupta belli bir kesme karşı nefret düşüncesi yayılırsa ve diğer üyeler tarafından bu düşünce onaylanırsa çok ciddi suçlar işlenebilir. Bu nedenle sürü psikolojisi zararlıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar