SICAK SU AKINTISI NEDİR?

    Dünya üzerinde bulunan farklı çeşit okyanusların suları arasında oluşan ısı farklılıkları soğuk ve sıcak bir çok akıntının oluşumuna neden olmaktadır. Peki sıcak su akıntısı nedir? Bunlar hareket ettikleri yöne doğru sıcaklıkların artmasına veya düşmesine neden olmaktadır. Bu akıntılardan en önemlisi Gulf Stream Akıntısı'dır.
SICAK SU AKINTISI NEDİR?
    Bu akıntı, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait olan Florida Yarımadası ile Meksika Körfezinde bulunan Küba arasında oluşmaktadır. Bu akıntının yönü kuzey tarafına doğru olup, Atlas Okyanusu'nu aşarak İngiltere'nin kuzeyine doğru devam eder. Bu akıntılar okyanus sularının devamlı olarak hareket etmesine neden olur.

Bu akıntıları etkileyen faktörlere örnek olarak; okyanus suyunun tuzluluk oranı, dünyanın hareketleri ve dönüşü, okyanus sularının sıcaklığı, okyanus tabanının çok fazla engebeli bir yapıya sahip olması gösterilebilir. Gulf Stream isminin nereden geldiğini söyleyecek olursak; Meksika Körfezi'nden doğması sebebiyle, İngilizce anlamı 'Körfez Akıntısı' olan Gulf Stream ismi verilmiştir. 

    Akıntının özellikleri oldukça etkileyicidir. Bu akıntı genişlik olarak 50 kilometre, derinlik olarak ise 1 kilometre ölçülere sahip olabiliyor. Bu akıntının akışı ise saatte en az 4 kilometre, en fazla ise 5 kilometre kadar olabiliyor. Gulf Stream Akıntısı'nın debisi ise 30.000.000 metre küptür. Bu akıntının rengini, yukarıdan bakıldığı takdirde deniz suları ile olan farkı gözlemlenebiliyor. Bu akıntı aktığı yönün iklim özelliklerini değiştiriyor.

Sıcak ve soğuk arasında pek fazla fark bulunmasını önlüyor. Ilıman bir iklim özelliği veriyor geçtiği yerlere. Bu nedenle yaz ayı veya kış ayı olursa olsun sıcaklık daima 25 derece olarak kalıyor. Gulf Stream Akıntısı özellikle Avrupa iklimini derinden etkilemektedir. Örnek olarak, İngiltere'nin daha yaşanılası bir özelliği varsa bunlardan biri de yumuşak iklimdir. Bu yumuşak iklimi Gulf Stream Akıntısı sağlamaktadır. Bu akıntıyı ek olarak Ekvator Akıntısı beslemektedir. Bu nedenle sıcaklık özelliği artmaktadır.

    Bu akıntı Atlantik Okyanusu'ndan sonra iki kola ayrılmaktadır. Bu kollardan bir tanesi Batı Afrika'ya doğru yönelirken diğeri ise Avrupa Kıtası'na doğru yol almaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar