ÖSTROJEN HORMONU NEDİR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Östrojen hormonu biyolojik anlamda bakıldığında kadınlar için büyük bir önem arz eden bir hormon olarak karşımıza çıkmaktadır. Hormonun kadınlar adına temel görevi vücut içerisindeki adet döngüsündeki meydana getirmiş olduğu döngüsel hareketlerdir. Yani bir nevi de streoid hormonu olarak da isimlendirilmektedir. Aslında hormon genel bir bakış açısı ile bakıldığında hem kadınlarda hem de erkeklerde mevcut olarak bulunmaktadır.
ÖSTROJEN HORMONU NEDİR? GÖREVLERİ NELERDİR?
Adet döngüsüne olan katkısı nedeni ile bu hormon denilince genellikle ilk olarak gerçek anlamı itibari ile bayanlar akla gelmektedir. Kadınlar üremek için gerekli olan yaşa geldiklerinde östrojen olarak ifade edilen seviye önceki evrelere nazaran daha yüksektir. Östrojen bu sayede kadınlarda özellikle de ergenlik dönemi içerisinde gelişen göğüslerin gelişimine önemli derecede katkıları vardır ve aynı zamanda adet döngüsüne eşlik eden diğer süreçleri de beraberinde kontrol etmektedir.

•    Hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan biyolojik bir hormon olarak karşımıza çıkmaktadır.

•    Kadınların adet yani regl dönemlerinde belirli bir yardımcısı olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden biyolojik dengenin sağlanması açısından da oldukça büyük önem arz eder.

•    Sağlık açısından düşünüldüğümüzde ise östrojen hormonunun düzenli olarak salgılanmaması vücutta bir takım hastalıkların yaşanmasını da beraberinde getirmektedir.

•    Kadınların özellikle ergenlik dönemi içerisinde vücutlarında bulunan cinsel organlarının gelişimi açısından da oldukça yardımcısıdır.

Östrojen Hormonunun Ne Gibi Görevleri Vardır?

Kadınlarda mevcut olarak bulunan östrojen hormonu temel anlamı ile birlikte üç ana kategori içerisinde incelenmektedir. Bunlardan birincisi östrojen, ikincisi östriol üçüncü ise östron olarak ifade edilmemektedir.

Özellikle ergenlik dönemi içerisinde vücut içerisinde mevcut olarak bulunan hipofiz bezinden bir takım salgılar salgılanır. Fsh olarak ifade edilen salgılar ile ergenlik dönemi içerisindeki kızların yumurtalıklarının meydana gelmesini sağlar yani adeta yumurtalıklarda bir uyarılma ve aktiflik durumu meydana gelmeye başlamaktadır. Bu yüzden adet dönemi de bu şekilde ortaya çıkar.

Östrojen Hormonunun Normalden Fazla Olması Sonuçları

Östrojen hormonu eğer ki normalden fazla olur ise bu duruma bağlı olarak da bir takım aksaklık durumlarının da meydana gelme olasılığı da vardır. Örneğin ergenlik dönemi içerisinde olan bir genç kızın yumurtalıklarına büyük bir önemi vardır. Östrojen fazla salgılandığı takdirde ise yumurtalık faaliyetleri zarar görür ve zaman içerisinde de bozulmalar başlar. Daha sonra da adet döneminde düzensizlik durumları meydana gelir. Vücutsal anlamda yağlanmalar örneğin kalçalarda yağ birikimi meydana gelir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar