KUASAR NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Günümüzde uzay ile ilgili birçok araştırmanın yapılması bizlere yeni oluşumların ve varlığını sürdüren gök cisimlerinin kanıtlarını getirdi. Uzay üzerinde varlığı netleşen ve kanıtlanan birçok gök cisminin olduğuna tanıklık eden bilim adamları Kuasar hakkında birçok bilgi verdir. Kuasar nedir? Nasıl oluşur? Bu soruların cevaplarını yazımızın devamında en anlaşılır bir şekilde bulabilirsiniz.
Kuasar, uzay üzerinde bulunan, yıldızlardan daha büyük ve parlak bir gök cismidir. Öyle ki kuasarlar çevrelerine çok ciddi anlamda ışık ve enerji yayılımı yaparlar. Bu ışığı ölçebilmek adına herhangi bir galaksi içerisinde bulunan yıldızların ışığından daha fazla ışık yaydıklarını söylemek çok mantıklı olacaktır. Yaydıkları bu enerji onları gökteki en parlak cisimler yapmaktadır.
KUASAR NEDİR? NASIL OLUŞUR?
Kuasarlar hakkında daha önceki zamanlarda şöyle bir teori vardı: Kuasarlar, merkezinde bulunan bir kara deliğin cisimleri yutarak ışık ve enerji yaymaları ile ortaya çıkmaktadır ve kuasarlar galaksinin içerisinde bulunur diye bir teori mevcuttu. Ancak bu teori yakın zamanda yapılan araştırmalar ile geçerliliğini kaybetmiştir. Yapılan araştırmalar ile kuasarların birer gök ada oldukları meydana çıkmıştır. Geçerliliğini kaybeden bir teoride kuasarların evrenin oluşumundan bu yana var oldukları ve bu yüzden enerji ve parlak ışık yaydıkları düşünülmekteydi. Ancak yapılan araştırmalar ile bu düşünce de gerçekliğini yitirdi.

Bilim dünyasının ilgisini çok fazla çekmeyi başaran kuasarlar gizemini korumaktadır. Öyle ki kara delikler gibi çok fazla hakkında bilgi olmayan kuasarlar, çok fazla parlak olduklarında görülememektedir. Kuasarlar hakkında geliştirilen ve ortaya atılan teorilerden bir tanesi de ak delikler olduklarıydı. Peki ak delik nedir biliyor musunuz?

Ak delik teorisine göre kara delikler sürekli olarak madde yutan, içerisine gezegenleri, yıldızları ve hatta galaksileri alan cisimlerdir. Bu kara delikler iki yüzlüdür ve bir yüzünden yuttukları cisimleri diğer yüzlerinden enerji ve ışık olarak radyasyonlu bir şekilde geri bırakmaktadırlar. Geri bırakılan yüzünde ise ak delikler oldukları iddia edilen kuasarlar bulunur. Bu yüzden kuasarlar çok fazla enerji ve ışık yaymaktadırlar. Bu teori daha birçok teori ile bağlanabilir. Öyle ki kuasarlar ile birlikte solucan deliği ve madde – anti madde teorileri de bununla ilgili diye düşünülmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar