KAUÇUK AĞACI ÖZELLİKLERİ, YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI NASIL YAPILIR?

Kauçuk bitkisi evimizden tutunda işyerlerimize kadar çok rahat bir şekilde yetiştirebileceğimiz güzel ve geniş yapraklara sahip oldukça alımlı bir süs bitkisidir. Her ortama çok kolay uyum sağlayan bu bitki belli zaman aralığında kendini yenilemektedir. Hemen hemen her toprakta yetişebilen ve aynı toprakta uzun bir süre kalan bitkiye yılda bir kere toprak ilavesi yaparak uzun süre yetiştirmeye devam edebilirsiniz. Fakat gösterişli halini koruyabilmek için belirli aralıklar içerisinde mineral ve vitamin desteği yapmanız çok önemlidir.
KAUÇUK AĞACI ÖZELLİKLERİ, YETİŞTİRİLMESİ VE BAKIMI NASIL YAPILIR?

Gelelim ağacın yetiştirilmesi ve bakımına

•    Kauçuk bitkisi iyi ve rahat bir şekilde büyüyebilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Hatta güneş görmeyen taraftaki yaprakları güneşe doğru bir eğim gösterir. Bu yüzden belli aralıklarla bulunduğu yeri çevirmek gerekmektedir.

•    Bitkinizin durumuna göre sararan ve çürüyen yapraklarını belirli zamanlarda budamanız gerekmektedir.

•    Bulunduğu yerin sıkışık olmaması ve yapraklarının herhangi bir cisimle temas etmemesi çok önemlidir.

•    Hava akımlarının bulunduğu ortamlardan birçok bitkinin olduğu gibi kauçuk bitkisi de olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle bitkinizi hava sirkülasyonunun olduğu bölgede tutmamalısınız. •    Bitki yetiştirmekte diğer bir önem taşıyan nokta da sulama biçimidir. Bitkinizi sularken her noktaya eşit miktarda su dökmeye çok dikkat etmelisiniz.

•    Sulama kabınızın ve sulama günlerinizin aynı olması da yine diğer bir önemli detaydır. Çünkü farklı kaplar ve farklı günler çiçeğinizin denge kuramamasına ve bozulmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle belki önemsiz gibi görünse de bu detaylara önem vermenizi tavsiye ediyorum.

•    Kauçuk bitkisinin sulama ile diğer bir detayda yaz ve kış dönemlerinde farklılık göstermesidir. Yaz döneminde bulunduğu yerin sıcaklığına ve toprağın kuruluğuna göre haftada bir veya iki defa sulama gerekebilmektedir. Kış aylarında ise soğuk su ile sulamamaya özen göstermek gerekir. Bu nedenle çeşmeden doldurduğunuz suyu bir süre dinlendirip ılımasını bekledikten sonra çiçeğimize vermeliyiz. Aksi halde çiçeğimizin üşümesine ve bu nedenle çürümesine bile neden olabilirsiniz.

•    Yine kış aylarıyla ilgili dikkat edilmesi gereken diğer bir noktada kauçuk bitkisinin bulunduğu ortamın sıcaklığının 12 °C altında olmaması gerektiğidir.

Sizin de gördüğünüz çok küçük detaylara dikkat ettiğiniz sürece bakımı oldukça kolay bir bitkidir.

Yorumlar

  1. peki bu kauçuk bitkisinden yine kauçuk ağacından olduğu gibi kauçuk üretilebilir mi ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük bir ağaç olması gerekiyor.
      Ağacı da evde değil dış ortamda bakabilirsin.
      Ağaç Türkiye bitkisi olmadığı için zor. Evde de bakılabilmesinin temel sebebi toprak ve hava koşullarına karşı çok dayanıklı olması.

      Sil
  2. üretilir tabiki neden olmasın

    YanıtlaSil
  3. Selam kaucuk bitkisi ne zaman budanmalidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaprakları sararmış veya çürümüşse budayabilirsiniz şuan tam budanacak mevsim.

      Sil
  4. Efendim normal ağaç motoru ile budayabilirmiyiz tşk ederim

    YanıtlaSil
  5. Kaç günde bir sulamaliyiz onu yazmamışsınız????

    YanıtlaSil
  6. Selam..israil kauçuğu denilen ağacın budaması nasıl yapıkır.Kardeşim ben yokken bahçedeki ağacı nerdeyse dımdızlak etmiş.Sadece ağacın en üst bölümünde incecik bir dal bırakmış.Diğer kalın kollarının hepsini kesmi.Bu kesilen kollar yeniden yeşerirmi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar