DİZEL ARAÇ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Günümüzde kullanılmakta olan araçlar benzinli, dizel ve LPG’ li araçlar olarak sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma kullanılan yakıtlara göre oluşsa da sonuç olarak hepsinin ham maddesi petroldür. Sadece petrolün geçirdiği işlemler farklıdır.
DİZEL ARAÇ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Bu oluşan farklılık sonucu kullanılan yakıtların farklılığı araçların yapılışlarında da farklılık yarattığından kullanımlarında da farklılığa neden olmaktadır.

Bu nedenle mazotun yanma oranı daha az olması nedeniyle dizel araçlarda ateşlemeye yarayan buji sistemi, mazotu inceltmek için enjeksiyon sistemi yer almaktadır. Dizel araçlar çalışırken yanma odasında bulunan bujiler enjektörler sayesinde püskürtülen mazotun sıkıştırılıp patlatılması sonucu ateşlenerek motorun çalışması sağlanmaktadır. Bu olay bile mazotlu araçların kullanılmasında daha büyük dikkat gerektiğinin göstergesidir. Toplumda mazotlu araçların benzinli araçlara göre daha kısa ömürlü olduğu yönündeki inanışın sebebinin çoğu yapılan kullanım hataları sonucu ortaya çıkmıştır. Halbuki dizel araçlar dikkatli kullanılıp bakımları düzenli olarak yapıldığında benzinli araçlara göre çok daha uzun ömürlü olacaktır.

Dizel araç kullanımında dikkat edilmesi gerekenler,

Kullanım olayını ilk çalıştırma, çalıştırdıktan sonra, sürüş anında ve kapatırken olmak üzere dört ana başlık halinde incelemek daha yararlı olacaktır diye düşündüğümden bu şekilde anlatmayı uygun gördüm.

I.    İlk çalıştırma: Dizel bir aracı çalıştırmadan önce yaygın olarak yarım kontak olarak ifade edilen kontak anahtarının yarım çevrilmesi ve birkaç dakika beklemek gerekmektedir. Bu bekleme olayı özellikle katılaşmış olan mazotun bujisinin ateşlenebilmesi için gereken zamanı kazanmasını sağlar. Zaten birçok dizel araçta bunun için bujilerin ışığını gösteren bir gösterge işareti bulunmaktadır. Tam emin olmayanlar bu işarete bakarak da çalıştırmaları gereken zamanı ayarlayabilirler.

II.    Çalıştırma işlemi sonrası: Yeterli süreyi bekleyip aracı çalıştırdıktan sonra da yine aracı hemen hareket ettirmek doğru değildir. Yine çalıştırma öncesinde olduğu gibi birkaç saniye bekleyip ondan sonra aracı hareket ettirmek aracın yağlama ve havalandırma gibi sisteminin daha kolay olmasını sağlayacaktır.

III.    Sürüş yada hareket anında: Aracınızı doğru şekilde çalıştırıp yola çıktığınızda dizel araçlarda en çok dikkat edilmesi gereken şey aracın devirli kullanılmasıdır. Bunun nedeni de mazotun yüksek torka sahip olmasıdır. Bu edenle vitesi doğru ayarlamak aracınızın motorunun uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Yine hareket halinde dikkat edilmesi gereken diğer nokta dizel araçların çoğunda yer alan turbo sistemidir. Turbonun çok fazla zorlanmaması, yokuş çıkarken veya ani hızlanma gerektiren durumlarda kullanılması turbonuzun ömrünü uzatacaktır.

IV.    Kapatırken yani stop ederken: Dizel araçlarda tıpkı çalışmaya başlatmaya önce yaptığımızı gibi kapatırken de aracı durdurup rölanti durumunda 25-30 saniye kadar bekletmek motorun ömrü için yapılması gereken bir durumdur. Özellikle uzun yolculuklar sonrası ısınan motorun rölanti seviyeye geldikten sonra kapatılması çok büyük önem taşımaktadır. Bu bekleme aracımızın fanının devreye girerek motoru soğutmasına yarayacak ve bu sayede daha sağlıklı kalmasına neden olacaktır.

Tüm bunların dışında son olarak iki gün ve iki günden daha uzun süre çalıştırılmayan dizel araçlarda yağın tamamı kartelde birikeceğinden dolayı aracın çalıştırılma aşamalarından sonra hareket etmeden önce en az yirmi saniye rölantide çalıştırılmalı hatta mümkünse bu süre biraz daha uzatılmalıdır.

Çünkü biranda çalıştırmak araçta bir basınç oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum sonucu aracın burçları ya da turbo rulmanları zarar görebilir. Ayrıca yine dizel araçları iterek çalıştırmak da aracın zarar görmesine neden olabildiğinden aracı iterek çalıştırmak doğru değildir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar