Diyot Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde teknoloji oldukça hızlı bir şekilde gelişmektedir. Buna bağlı olarak elektronik teknolojisi de bu gelişimden payını aldı. Yarı iletkenler, elektronik teknolojisinin günümüzdeki seviyelerine gelmesinde oldukça önemli bir rol oynadı. Bu yazımızda elektronik bir devre elemanı olan Diyot'tan bahsedeceğiz. Peki diyot nedir? diyot çeşitleri nelerdir? Bu soruların cevapları yazımızın devamında bulunuyor.
Diyot Nedir?
Diyotlar, tek bir yöne doğru akım geçmesine izin verir. + Kısmı elektriği geçirir ancak - kısmı geçirmez. Bunun sayesinde diyot gibi elemanları anahtarlama amacıyla kullanabiliriz. Küçük bir işlemmiş gibi görünse de son derece önemlidir.

Daha öncelerinde bu işlemler mekanik yollarla yapılmaya çalışılıyordu. Bu yöntemin olumsuz sonuçlarından bahsetmek bile istemiyorum. Diyot, pek çoğunuz bilmese de oldukça önemlidir. Elektronik olarak kullandığınız telefonlarınıza kadar her elektronik cihazın cep boyutuna kadar küçülmesine olanak sağlamıştır.

Diyotlar, 0.7V gerilim üreten Silisyum'dan veya 0.3V gerilim üreten Germanyum'dan üretilirler.
Diyotlar, yukarıda da söylediğimiz gibi sadece bir yönde akım geçirirler. Doğru yön diye tabir edilen terim; direncin küçük olduğu yönü ifade eder. Ters yön olarak tabir edilen terim ise; direncin çok daha yüksek olduğu yönü ifade eder.

Kristal Diyot

Gelelim diyot çeşitlerine. İlk olarak sizlere kristal diyot hakkında bilgi vereceğim. Krital diyot, bütün çeşitlerin arasında en çok kullanılan ve aynı zamanda en eski diyot olan çeşididir. Kristal diyot ismi ise, daha öncelerde diyotlar kristal denilen madde ile üretiliyordu. Bu nedenle ismi krital diyot olarak kalmıştır. Elektronik devrelerde en çok tercih edilen modellerdir. Ayrıca bu çeşit, kısa devre olmasını engellemek adına kullanılır.

Zener Diyot

Bu çeşit diyotların kullanım amaçları genellikle voltaj sabitlemedir. Sisteme ters olarak bağlanabilen bu diyot çeşidi, belli bir gerilime kadar yalıtkan özelliğinde olur. Yalıtkan değerinden çıkıldığı zaman ise tam tersi olarak iletken bir duruma geçer. Bunu örneklendirmek adına; 25 V'luk bir zener diyotun üzerinden 35 V gerilim geçiyorsa, aslında bunun sadece 10V olan bölümü geçer.

Tünel Diyot

Bu tip diyotlar osilatör ve yükselteç olarak kullanılan mikrodalga alanında üretilirler. Özellikle P-N yüzeyi ince bile olsa çok hızlı bir şekilde elektron geçişi sağlar. Buna bağlı olarak 10.000 MHz'e kadar yüksek frekans devrelerinde yine aynı şekilde osilatör ve yükselteç olarak kullanılır. Bu tip diyotlar çok yüksek frekanslarda bile çalışmaktadır. Ancak bu diyot tipinin kontrolü, negatif dirençli olması bakımından çok zordur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar